Piesa auto la care renunță tot mai mulți șoferi români. Poți rămâne fără certificatul de înmatriculare dacă nu o ai

Românii au decis să renunțe la o componentă auto pe cât de necesară, pe atât de ilegal fiind să nu existe. Mulți șoferi riscă să își piardă certificatul de înmatriculare dacă se descoperă faptul că nu au această piesă.

Tot mai mulți șoferi români circulă fără o piesă auto importantă, respectiv filtru de particule, chiar dacă acest lucru este ilegal şi îi expune riscului inutil de a rămâne fără certificatul de înmatriculare. Aceste modificări la mașini poluează aerul şi, mai important, pun în pericol viața celor ce apelează la aceste transformări neautorizate.

Piesa auto care nu ar trebui eliminată niciodată

Stațiile ITP sunt primele care ar trebui să descopere astfel de modificări neautorizate. Îndepărtarea filtrului de aprticule și circularea cu un autoturism ce nu are această pieasă este ilegală.

„Au fost foarte multe persoane care au venit fără filtru de particule, unii chiar nu știau, așa au cumpărat mașina. Noi le respingem mașina pe motivul acesta, îi îndrumăm către service pentru înlocuirea filtrului sau montare după caz, iar apoi revin pentru ITP”, a declarat inspectorul ITP, Robert Tăicuțu pentru Observator News.

Registrul Auto Român face controale periodice în acest sens, inexistența filtrelor de particule devenind deja ceva foarte întâlnit în rândul șoferilor români. În primele trei luni ale acestui an, verificările au arătat că 9 mașini diesel din 100 sunt modificate astfel.

„În acest scop, noi folosim și această evaluare vizuală, verificăm integritatea carcaselor filtrelor de particule pentru a vedea dacă nu au fost făcute anumite modificări la acestea”, spune directorul RAR, Claudiu Mija.

Filtrul reţine particulele mari nearse, care altfel ar ajunge în atmosferă și ar otrăvi aerul pe care-l respirăm. Dar, cu toate acestea, șoferii renunță la filtru din cauza prețului, iar cei care aduc modificări sistemului de evacuare își pun viața în pericol.

„Anularea filtrelor de particule, de fapt, nu face altceva decât să ne pună în pericol viața noastră cat și a celorlalți participanți la trafic pentru că mașinile nu sunt safe, adică dacă se anulează filtrul de particule, în momentul în care acesta nu mai are filtrul de particule, celelalte componente, inclusiv motorul și turbina, sunt afectate, pentru că nu mai funcționează în parametrii dați de fabrică”, a avertizat proprietarul unui service auto.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *