Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Ce stabilește Codul Rutier

Sunt șoferi care, deși au dobândit dreptul de a conduce un vehicul, nu au mai urcat de ani de zile la volanul unei mașini. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Codul Rutier actualizat prevede mai multe situații în care permisul auto poate fi suspendat. De asemenea, legislația prevede și cazuri în care dreptul de a conduce este revocat.

Dar, cei care de ani de zile nu au mai urcat la volanul unei mașini, pot rămâne fără carnet?

Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Instanțele de judecată și autoritățile responsabile pot decide anularea permisului, când șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.

Această intervenție a statului e menită să sancționeze acțiuni care au pus în pericol siguranța cetățenilor, inclusiv a șoferului vinovat.

Printre infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului se numără:

  • nerespectarea regulilor de circulație;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului;
  • conducerea unui vehicul fără permisului de conducere corespunzător categoriei;
  • conducerea unui vehicul care nu are drept de circulație în România, etc.

De asemenea, sunt afecțiuni de sănătate din cauza cărora poate fi anulat carnetul de conducere.

Dar, legea din România nu prevede nicio situație în care permisul auto să fie reținut sau anulat dacă posesorul acestuia nu a mai condus mașina o perioadă lungă de timp.

Practic, poți deține un carnet auto, indiferent dacă ai condus frecvent sau nu ai urcat niciodată la volan, atâta timp cât îl reînnoiești o dată la 10 ani.

Titi Aur: Toți șoferii ar trebui să facă periodic un curs de pregătire

Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a declarat pentru ProMotor că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să facă, o dată la câțiva ani, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor auto.

Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini. Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, este opinia fostului campion de raliuri.

În ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, consideră că situația diferă de la caz la caz.

Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte. Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză. În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai spus Titi Aur.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *