Poliția Română, precizări importante despre reținerea permisului în cazul șoferilor care iau medicamente

Reținerea permisuliu în cazul șoferilor care iau medicamente.Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) preizează că au fost reevaluate mecanismele privind consumului de băuturi alcoolice sau de droguri. Așadar, în cazul șoferilor care refuză să se supunîă testării pentru stabilirea consumului de alcool ori de droguri, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice.

„În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală.

Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesităţii de a ocroti viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public”, precizează IGPR.

Totodată, potrivit IGPR, majoritatea șoferilor cunosc efectul alcoolulu și al drogurilor, dar o categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele.

„Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri.

Potrivit informaţiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel naţional, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *