Poliția va confisca mașinile vitezomanilor din martie 2024 și le va vinde la licitație

Pe principiul „dacă nu mai ai mașină, nu mai poți să mergi cu viteză”, o țară europeană a decis ca, din luna martie 2024, să confiște mașinile vitezomanilor.

Din martie 2024, în Austria, mașinile pot fi confiscate și ulterior puse în vânzare la licitație în cazul unei infracțiuni grave de depășire a limitei de viteză. De altfel țara lui Nehammer este cunoscută ca având reguli draconice pentru vitezomani. Din la octombrie 2023, permisul de conducere poate fi confiscat pe loc de polițiști în cazul în care șoferii au fost prinși conducând cu viteză peste limita legală.

Aceste sancțiuni severe se aplică numai în cazul infracțiunilor de depășire extremă a vitezei de peste 60 km/h în zonele urbane sau de peste 70 km/h în afara zonelor urbane. Primul pas este confiscarea mașinii. În cazul în care un contravenient este „complet imposibil de învățat” și este prins în mod repetat depășind viteza legală, vehiculul poate fi confiscat și scos la licitație definitiv la sfârșitul procedurii, scrie autorevue.at.

Daca viteza este depasita cu mai mult de 80 km/h in zona rezidentiala sau cu mai mult de 90 km/h in afara zonei rezidentiale, exista posibilitatea de a se ajunge la confiscarea permanenta a vehiculului – chiar de la prima abatere de acest gen, avertizeaza presa românească din diaspora.

Așa-numita „procedură de confiscare” este structurată în mai multe etape:

  • În cazul unei infracțiuni grave de depășire a vitezei (mai mult de 60 km/h în zona locală sau mai mult de 70 km/h în afara zonei locale), vehiculul este confiscat temporar la fața locului de către poliție, la fel ca și permisul de conducere.
  • Autoritatea administrativă districtuală decide apoi, în termen de două săptămâni, dacă este posibil ca mașina să fie confiscată – caz în care se inițiază procedurile relevante. Recidiviștii care săvârșesc infracțiuni extreme de viteză sunt supuși unei astfel de confiscări.
  • Imediat – adică la prima abatere și nu numai în cazul unei recidive – vehiculul poate fi confiscat în cazul unei abateri extreme de viteză de peste 80 km/h în zonele urbane sau 90 km/h în afara zonelor urbane.
  • Confiscarea unui vehicul confiscat se adaugă la o amendă. Acest lucru îi va împiedica pe cei care circulă cu viteză excesivă să fie din nou pe șosele și să îi pună pe ceilalți în pericol, spune Gewessler: „Dacă nu mai ai o mașină, nu mai poți circula cu viteză excesivă”. Și: „Oricine își folosește mașina ca pe o armă va avea arma confiscată”.

Dacă mașina este „confiscată”, aceasta este în cele din urmă valorificată de autorități – adică scoasă la licitație. 70 % din încasări se duc la fondul de siguranță rutieră, iar restul revine autorității locale respective.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *