Polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere

Un proiect de modificare a Codului Rutier, repus în dezbatere publică, ar putea să schimbe câteva lucruri importante.

COD RUTIER 2024. Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii, potrivit unui proiect de ordonanță repus recent în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne. Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic, polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane.

Astfel, șoferii români ar putea primi amenzi pe baza înregistrărilor camerei de bord. Potrivit proiectului, polițiștii vor putea folosi înregistrări audio-video primite de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice pentru a sancționa șoferii care încalcă regulile.

Așadar, imaginile vor fi utilizate pentru sancționarea șoferilor care întorc mașina prin folosirea frânei de ajutor, schimbă benzile de circulație foarte des, accelerează agresiv, derapează intenționat, circulă foarte aproape de vehiculul din față sau abuzează de semnalele acustice și luminoase.

COD RUTIER 2024. În cadrul proiectului, se prevede crearea unei platforme informatice pentru încărcarea imaginilor, iar acestea vor constitui dovezi în cazul comportamentului agresiv al șoferilor. De asemenea, acesta permite polițiștilor să acceseze și să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice, pentru a aplica sancțiuni șoferilor în baza acestora, potrivit mai.gov.ro.

Citește în continuare pe romaniatv.net

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *