Poţi să conduci fără buletin? Actele pe care trebuie să le ai la tine când te urci la volan

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a reținut, în ultimele 24 de ore, peste 800 de permise de conducere și a aplicat peste 11.000 de amenzi. Care sunt documentele pe care trebuie să le prezinți agenților de poliție, în cazul unui control de rutină. Poți să conduci fără buletin?

Poți să conduci fără carte de identitate sau buletin?

În circumstanțele date, șoferii încearcă să fie cât mai pragmatici în trafic. Totuși, ei pot fi opriți de agenții de poliție și pentru un control de rutină, caz în care trebuie să prezinte mai multe documente, unele în original, iar altele sub formă de copie, dacă nu sunt deținute în forma originală.

Permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, asigurarea auto obligatorie și cartea de identitate sunt documentele pe care șoferii trebuie neapărat să le aibă asupra lor când conduc un autovehicul. Așadar, nimeni nu poate să șofeze fără a avea asupra lui cartea de identitate sau buletinul.

Cu ce sumă ești sancționat, dacă nu deții actele obligatorii

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se arată în Art. 101 (18), din Legea circulației 195/2002.

Așadar, dacă persoana care se află la volanul unei mașini nu are asupra ei toate documentele acesteia, va fi sancționată cu puncte de amendă. Între 6 și 8 puncte de amendă se aplică în acest caz, suma de bani propriu-zisă variind astfel între 990 lei la 1.320 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *