Prețul asigurărilor RCA va exploda

Prețul asigurărilor auto obligatorii RCA va exploda, iar nivelul daunelor pe care statul va trebui să le plătească, în cazul polițelor emise de City Insurance trece de 150 de milioane de euro.Aceste vești proaste au venit de la Parlamentul României, unde a fost chemată la audieri conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.Însă, reprezentanții ASF nu au venit.

La discuții au participat, reprezentanții firmelor de asigurare și ai transportatorilor.

E un dezastru”.

E o schemă Ponzi”.

E grav ce se întâmplă”.

Aceasta a fost atmosfera la Comisia economică a Senatului, unde parlamentarii au încercat, printre altele, să afle cât va plăti statul în urma dezastrului City Insurance.

Au fost invitați la discuții și reprezentanții Biroului Asigurătorilor Auto din Romania. Aceștia urmează să plătească daunele neonorate de City Insurance pentru accidente în străinătate.

În luna martie aveam de recuperat 11 milioane de euro pentru daune externe”.

Statul va plăti 150 de milioane de euro

Pe lângă acestea se adaugă și daunele cerute deja în instanță, în peste 30.000 de dosare.

Mădălin Roșu, președinte BAAR: ”Dacă în medie sunt despăgubiri de 5.000 de euro, vorbim de sume mari. Păi, cam 150 de milioane, cum spuneam”.

Reprezentanții transportatorilor români susțin că au sesizat de anul trecut nereguli către ASF, iar acum se tem că dezastrul falimentul City Insurance se va reflecta în prețul RCA.

Culmea, chiar avertizorul de integritate al ASF a anunțat neregulile observate în cazul City Insurance.

Cristian Muntean, consilier ASFAm depus, am sesizat în…
ReporterȘi ce răspuns ați primit?
Cristian MunteanAm început să fiu anchetat disciplinar”.

Deși au fost invitați la discuția din Parlament, oficialii ASF nu s-au prezentat.

Dan Apostol, director de comunicare ASF: ”Invitația a fost prea din scurt, se vor duce săptămâna viitoare”.

Daunele neplătite de City Insurance vor fi suportate de stat prin Fondul de Garantare Auto. Adică tot din banii romanilor care își cumpără o asigurare auto obligatorie. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care instituția va avea acces la fonduri mai mari.

Cîțu: ”Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic”

Florin Cîțu, premierul României: ”Am cerut în ședință de guvern mai multe anchete. Această firmă a fost de multe ori auditată, atâția ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”.

Dan Vâlceanu, ministrul Finanțelor: ”În momentul de față, din Fondul de Garantare al Asiguraților încă se plătesc și alte falimente, nu s-au terminat plățile pentru asigurații din falimentele anterioare, dar până la acest moment nu am informații să spun că fondul va fi depășit”.

La fondul de garantare ajunge un procent din prețul plătit de șoferi pentru polițele RCA. Acestea au început deja să fie mai scumpe de când City Insurance și-a pierdut autorizația de funcționare.

Potrivit ofertelor de pe piața asigurărilor auto, în doar 3 zile, unele companii au ridicat prețul și cu 300 de lei. Paradoxal, companii care aveau deja prețul mare au făcut o reducere, de aproximativ 50 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.