Proiect surpriza: limita de viteza in localitate ar putea fi coborata la 30 km/h

In incercarea de a reduce emisiile poluante, autoritatile au in vedere posibilitatea de a scadea limita de viteza in localitati pana la 30 km/h. Anuntul a fost facut de Victor Costache, actualul ministru al sanatatii, la o conferinta de presa la PNL Iasi.

Declaratia a fost facuta in contextul in care Iasiul, alaturi de Bucuresti si Brasov, fac obiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene din cauza gradului ridicat de poluare. Reducerea limitelor de viteza reprezinta una dintre masurile discutate pentru reducerea nivelului de poluare.

„Daca pot da din casa (…) solutia la care lucreaza colegii, dar nu o sa fie populara si o sa ne certati. Este o solutie care s-a adoptat la nivel european. Primul lucru pe care il faci, limitezi viteza, se limiteaza la 30 la ora. Dar, probabil, colegul meu nu a vrut sa va spuna ca sa nu il certati prea tare”, a spus ministrul Sanatatii, citat de Newsweek si preluat de promotor.ro.

Ulterior, ministrul Mediului, Costel Alexe, a negat ca s-ar fi luat in discutie vreodata acest proiect.

”Acest lucru nu s-a discutat, nici macar in gluma. Este in afara agendei noastre de lucru si nici nu face parte din planurile noastre”, a spus el. Pe de alta parte, ministrul mediului a anuntat ca „o sa avem, pana la finalul anului, un plan complet pe care sa si-l asume Ministerul referitor la cel trei mari orase din tara care astazi sunt in procedura de infringement”.

O eventuala reducere a limitelor de viteza in interiorul localitatilor nu ar avea un efect important asupra traficului din orasele mari, unde oricum viteza medie de deplasare se situeaza cu mult sub limita de 30 km/h. Efectul s-ar simti insa la tranzitarea localitatilor mai mici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.