Propunere legislativă depusă la Parlament privind implementarea unui sistem video de monitorizare a traficului rutier

Deputatul Cristian Ichim a depus săptămâna trecută la Parlament un proiect de lege privind integrarea unui sistem video de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice şi constatare automată a abaterilor rutiere, transmite AGERPRES.

Scopul proiectului de lege este de a preveni accidentele rutiere pe drumurile unde se produc cel mai des accidente grave.

România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din ţara noastră este aproape dublu faţă de media Uniunii Europene. Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere şi rata mortalităţii în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei, cât şi al protejării mediului înconjurător. Sunt conştient de câte vieţi ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcţional”, a declarat deputatul Cristian Ichim.

Potrivit comunicatului transmis AGERPRES, proiectul de lege a fost conceput în urma consultării cu cetăţeni, cu specialişti din Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, cu experţi în siguranţă rutieră.

Informațiile din trafic care vor fi colectate cu ajutorul sistemului video prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră vor viza abateri precum:

  • pătrunderea pe culoarea roşie a semaforului,
  • nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată,
  • circularea cu viteză peste limita legală,
  • distanţa în mers dintre două autovehicule,
  • portul centurii de siguranţă.

Urmează ca amenzile sa fie transmise direct la domiciliul șoferilor care vor încalcă regulile de circulatie:

Procesul-verbal de constatare a contravenţiei trebuie comunicat contravenientului în termen de 90 de zile calendaristice. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei se face prin poşta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiară a instituţiilor statului cu cetăţenii sau prin poştă, cu aviz de primire. Fotografia contravenţiei este transmisă contravenientului ca anexă la procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante şi, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă aferent acestor drumuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *