RAR lămurește situația cauciucurilor de iarnă. Ce trebuie să fie scris pe cauciucuri pentru ca acestea să fie conforme

Reprezentanții Registrului Auto Român spun că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, dar că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei. Anvelopele marcate cu literele S și M sunt acceptate de legislația română, dar este foarte important și anul de fabricație al acestora.

Specialiştii Registrului Auto Român (RAR) au venit cu explicații în ceea ce privește anvelopele de iarnă. Ei spun că nu există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri, dar ele sunt obligatorii pe perioada sezonului rece atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă sau polei.

Atenție la marcajul de pe anvelope

Toate cauciucurile marcate cu literele M şi S sunt conforme. Șoferii trebuie să fie atenți însă la anvelopele all season. „Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Registrul Auto Român precizează că denumirea all seasons este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând  mud-noroi și snow-zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională“, se arată  într-o postare pe Facebook a RAR.

Amenzi mari

Reprezentanții Registrului Auto Român spun că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, dar că acestea sunt bligatorii atunci când se circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei. Amenzile nu sunt deloc mici. În plus, șoferii trebuie să fie foarte atenți la vechimea cauciucurilor.

„Este important de reținut că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii, aceste prevederi nu au suferit modificări.

Recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste patru-cinci ani, solicitați părerea unui specialist, care poate observa dacă există urme accentuate de uzură.

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului“, au mai anunțat reprezentanții RAR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *