Regula celor 5 metri la semaforul roșu. Mulți pietoni nu știu că pot fi amendați

Noi, pietonii, trecem de multe ori pe roșu, mai ales atunci când strada este goală. În acest caz, dacă un echipaj de poliție este în apropiere, putem să fim amendați. Ca să evităm o sancțiune, putem acționa complet diferit.

Când semaforul este roșu, dar strada este goală, mulți pietoni tind să încalce regulile și să traverseze. Se poate, însă, să se evite sancționarea cu amendă dacă traversăm la 5 metri de trecerea de pietoni cu semafor roșu.

Regula celor 5 metri la semaforul roșu

Legislația rutieră din România definește aria de influență a unui semafor, care stabilește cu exactitate unde este obligatorie oprirea și pentru pietoni. Această zonă de influență pentru pietoni are o lungime de 5 metri și este măsurată de la marcajul trecerii de pietoni. Prin urmare, cine se deplasează pe stradă în dreapta sau în stânga zebrei la o distanță mai mică de 5 metri în timp ce semaforul este roșu încalcă regulile.

Așadar, intervine întrebare: pentru a evita amenda, trebuie să traversăm strada la o distanță mai mare de 5 metri de semaforul aflat pe culoarea roșie, pentru a nu încălca regulile? Teoria spune că da, dar în practică nu se aplică, deoarece nimeni nu ar trebui să se bazeze pe regula celor 5 metri. Această regulă intră în conflict cu alte reguli din Codul Rutier din Germania.

„Pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor. Dacă densitatea traficului, viteza vehiculelor, vizibilitatea sau fluxul traficului o cer, carosabilul poate fi traversat doar la intersecții sau la intrări, la semafoare în interiorul marcajelor, la treceri pentru pietoni cu ajutor sau pe treceri de pietoni (indicatorul rutier 293). Când se traversează carosabilul la intersecții sau la intrări, se utilizează întotdeauna trecerile de pietoni sau marcajele existente la semafoare”, scrie în Codul Rutier german.

Pietonii nu trebuie să obstrucționeze traficul auto și, sub anumite circumstanțe, pot fi nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru a traversa strada în siguranță. Nu există o distanță universal valabilă pentru aceasta, deoarece depinde întotdeauna de situația din trafic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *