Reguli noi pentru vitezomani, ce nu ai voie să faci în trafic

În anumite zone cu trafic pietonal intens, autoritățile au luat decizia de a restricționa viteza de deplasare a mașinilor, în încercarea de a asigura siguranța participanților la trafic.

Astfel, conform Codului Rutier actualizat în 2024, s-au stabilit limite de viteză pentru fiecare tip de drum din România.

Ce se întâmplă cu viteza în România

În prezent, limitele de viteză pe drumurile din țară sunt stabilite în funcție de categoria acestora. Astfel, în localități, viteza maximă admisă este de 50 km/h, în afara localităților, pe drumurile naționale, aceasta este de 90 km/h, pe drumurile europene de 100 km/h, pe drumurile expres de 120 km/h, iar pe autostrăzi de 130 km/h.

O particularitate importantă a legislației în vigoare este legată de limitele de viteză în funcție de experiența șoferului.

Potrivit articolului 50 din OUG 195/2002, șoferii începători sunt obligați să circule cu o viteză mai mică decât cea impusă pentru categoria drumului respectiv.

Astfel, pentru aceștia, limitele de viteză sunt mai scăzute: 70 km/h pe drumurile naționale, 80 km/h pe cele europene, 100 km/h pe drumurile expres și 110 km/h pe autostrăzi. În localități, ei trebuie să respecte limita generală de 50 km/h.

Limita de toleranță a vitezei

Mai mult decât atât, există și o limită de toleranță, de +/- 5 km/h față de viteza maximă admisă, pentru a ține cont de posibilele abateri ale aparatelor de măsurare a vitezei.

În cazul depășirii acestor limite, șoferii se expun unor sancțiuni, care variază în funcție de cât de mult s-au depășit limitele și pot ajunge până la amendă sau chiar suspendarea permisului de conducere.

Autoritățile pot stabili și limite de viteză specifice în anumite zone, cum ar fi apropierea școlilor, unde se poate impune o limită de 30 km/h, indiferent de tipul de drum. În cazul nerespectării acestor limite, șoferii riscă amenzi în cuantum variabil, conform legislației în vigoare.

Acestea fiind spuse, este important pentru șoferi să fie conștienți de limitele de viteză în vigoare și să le respecte pentru siguranța lor și a celor din jurul lor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *