Românii cu mașină pe benzină și motorină trebuie să afle asta. Ce se întâmplă la pompă de la 1 ianuarie 2022

Românii asistă în această perioadă la o explozie a prețurilor. Fie că vorbim de gaze naturale, energie electrică sau produse alimentare, toate s-au scumpit. Din nefericire, acesta este doar începutul. Prognozele nu sunt deloc optimiste, în contextul crizei mondiale actuale. Efectele sale se vor resimți și de la 1 ianuarie 2022 pentru șoferi. Se anunță o scumpire a carburanților, benzină și motorină, iar efectul acestor majorări se va regăsi la mai toate produsele și serviciile.

Benzina și motorina se scumpesc

Conducătorii auto ar putea fi nevoiți să se confrunte cu costuri ridicate ale benzinei și motorinei chiar de la începutul anului viitor. Creșterea prețului țițeiului, cererea mare de carburanți și impozitele mărite fac ca prețurile la pompă să atingă sau să se apropie de un record.

Benzina și motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie 2022, după ce Guvernul României a majorat nivelul accizelor care vor fi practicate anul viitor. Acest nivel aplicabil în anul 2022 a fost stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, transmite Ministerul Finanţelor. Potrivit Codului fiscal, accizele la carburanți se modifică la începutul fiecărui an.

Se întâmplă de la 1 ianuarie 2022

Saltul prețurilor la carburanți vine într-un moment în care țările europene și din alte părți ale lumii se confruntă cu o creștere a prețurilor la curent la începutul iernii. Acest aspect ar putea afecta cheltuielile de consum, ținând pe loc redresarea economică globală în urma pandemiei de coronavirus.

Prețurile ridicate la carburanți pun presiune asupra nivelului general al prețurilor. Reprezintă un risc negativ pentru redresarea mobilității și a economiei în general.

Creșterea costurilor de transport s-a reflectat în costurile din toate segmentele. Efectul ar putea fi un factor de frânare a cheltuielilor de consum.”, a anunțat Kavita Chacko, economist senior la CARE Ratings în India.

Cât vor costa benzina și motorina

În România, de la 1 ianuarie 2022, benzina se va scumpi cu 1,3%, ceea ce înseamnă cam opt bani pe litru. Şi un plin cu motorină va costa mai mult, cu circa 7 bani pe litru, din cauza actualizării nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum comunicată de Institutul Național de Statistică (INS).

În ceea ce privește accizele, acestea vor crește cu aproximativ 3,55%, adică de la 1,827 lei la 1,892 lei pentru un litru de benzină și de la 1,674 lei la 1,735 lei pe litrul de motorină.

6 lei pe litru, în luna decembrie 2021

În prezent, prețul la benzină și motorină este de aproximativ 6 lei pe litru, după ce luna trecută ajunsese la aproape 7 lei, ca urmare a scumpirii barilului de petrol. În urmă cu un an, în aceeași perioadă, prețul carburanților era de aproximativ 4,3 lei, când cotația petrolului s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Economedia.

Cererea de carburanți a crescut mult în vară. Motivul a fost că oamenii au evitat transportul în comun și au călătorit mai mult și mai des cu mașina, pe fondul restricțiilor de zbor cauzate de Covid. Traficul rutier în marile capitale europene a crescut de la începutul acestui an, arată Apple Mobility Trends. Situația s-a menținut peste volumul de referință din ianuarie 2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *