Schimbare uriașă pentru șoferi. Ce se întâmplă cu polița RCA, e directivă europeană

Schimbare uriașă pentru șoferi. Mai multe modificări legate de polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) sunt prevăzute într-o directivă europeană ce a fost publicată recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Actul normativ trebuie să fie pus în aplicare la nivelul UE, prin urmare și în România, prin lege sau ordonanță, începând cu ziua de 23 decembrie 2023.

Ce se întâmplă cu polița RCA. Noi limite minime de despăgubire

În primul rând, conform directivei europene, limitele minime de despăgubire pentru asigurarea RCA în caz de accident urmează să fie majorate. În prezent, în România sunt aplicate limitele de: 6,07 milioane de euro pe accident, pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate; și 1,22 milioane de euro pe accident pentru prejudicii materiale, indiferent de numărul celor afectați.

Însă, după aplicarea directivei europene, limitele minime pentru despăgubirile în caz de accident vor fi majorate la 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau 6,45 milioane de euro pe accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

De asemenea, conform directivei europeane, se va aplica o limită minimă de 1,3 milioane de euro pe accident pentru daunele materiale în urma unui accident, indiferent de câți oameni au fost prejudiciați.

Schimbări RCA. Cum se vor putea cere daune

Totodată, odată cu aplicarea schimbărilor pentru șoferi referitoare la RCA, se vor putea solicita daune direct în statul de reședință al păgubitului, atunci când asigurătorul se află în insolvență și este stabilit în altă țară din Uniunea Europeană. Altfel spus, o persoană păgubită în România va putea cere despăgubiri la autoritățile române atunci când asigurătorul celui care a provocat accidentul se află în alt stat din UE și e în insolvență.

După aceea, autoritățile din România vor cere sumele plătite păgubitului de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență. În plus, vor fi implementate reguli similare pentru situația în care accidentul are loc în alt stat decât statul de reședință al păgubitului.

Comparatoare de prețuri pentru polițele RCA

Mai mult, vor putea să apară comparatoare de prețuri pentru polițele RCA certificate de autorități. Fiecare stat membru al Uniunii Europene va putea să certifice astfel de comparatoare. Aplicațiile vor permite oricărei persoane interesate să compare gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA oferite de asigurătorii autorizați.

Conform directivei europene, polița RCA va fi impusă și altor vehicule motorizate. Autoritățile europene nu au precizat la ce fel de vehicule se referă. Prin urmare, statele membre UE vor avea o marjă largă de apreciere.

În ceea ce privește evenimentele sportive, asigurarea RCA necesară șoferilor va rămâne opțională. Însă, va fi necesar să existe alt tip de asigurare. Astfel, vor fi admise excepții pentru vehiculele folosite la evenimente sportive precum raliuri, dar în aceste cazuri va trebui să existe un instrument alternativ de asigurare.

sursa – impact.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *