Schimbări importante în Codul Rutier de la 1 ianuarie! Decizia autorităților îi vor nemulțumi pe mulți

Cod Rutier 2022. Prima zi a noului an aduce și noi modificări din punct de vedere legislativ. Noile prevederi din Codul Rutier 2022 aduc interdicția de obținere a unui permis de conducere pentru o anume clasă socială. De astăzi, 1 ianuarie 2022, cei care nu au terminate 10 clase, cel puțin, nu vor mai putea obține permisul de conducere.

Escrocheriile cu bani în schimbul permiselor de conducere

În urmă cu doi ani DNA reușea să dezmembreze o adevărată rețea de escrocherii ce implicau permisele de conducere. Instructorii auto, polițiști și funcționari guvernamentali din România erau suspectați de implicare într-o escrocherie cu bani în schimbul obținerii permiselor de conducere.

DNA declara atunci că, în urma unor raiduri efectuate în regiunea de nord-est a Sucevei, au fost găsite 1,2 milioane de euro legate de rețeaua infracțională.

Se presupune că rețeaua a eliberat permise de conducere și documente de înmatriculare a mașinilor în schimbul mitei. Școala de șoferi din România costa în 2020 între 300 și 400 de euro. Pentru a se califica, cursanții trebuie să treacă un test teoretic și un examen de conducere.

Gruparea infracțională aranja promovarea examenului de conducere pentru sume cuprinse între 300 și 1.500 de euro, potrivit DNA. Testul teoretic costa între 3.000 și 6.000 de euro, a adăugat aceasta.

Cealaltă parte a operațiunii era implicată în acordarea de licențe pentru vehicule. Oamenii puteau plăti între 200 și 1.000 de euro pentru actele de înmatriculare corespunzătoare, chiar dacă documentele depuse erau incomplete sau dacă vehiculul avea defecte tehnice majore. În 2020, DNA reținea 14 persoane în legătură cu rețeaua.

Codul Rutier 2022. Se schimbă regulile din prima zi din an

Ca urmare a acestor acte de corupție, încă din acel an s-a propus un proiect de lege, menit să schimbe Codul Rutier. Așa se face că, de la 1 ianuarie 2022, Codul Rutier 2022 a suferit modificări ample.

Majoritatea au legătură cu modul în care se vor putea obține permisele de conducere, începând cu acest an. Măsura restrictivă prevede că viitori candidați să îndeplinească o condiție necesară și obligatorie. Este vorba de dovda absolvirii a cel puțin 10 clase, în vederea obținerii unui permis de conducere valid.

Codul Rutier 2022 mai prevede și o nouă plafonare a punctului de amendă pentru anul care tocmai a început. Măsura este aplicabilă de la 1 ianuarie 2022, conform deciziei guvernului de la finele anului 2021.Guvernul Ciucă a emis pe final de an OUG 130/2021. Aceasta prevede plafonarea valorii punctului de amendă.

Măsura a fost pentru prima dată aplicată în 2018. Conform OUG 130/2021, punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022., și va fi, ca și până acum, 10% din salariul minim brut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *