Printr-un ordin oficializat azi, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a schimbat situația întâlnită anterior și a eliminat una dintre obligațiile pe care le aveau școlile de șoferi în ceea ce privește mașinile destinate instruirii elevilor. Mai exact, a fost eliminată obligativitatea folosirii unor camioane dotate cu cutie manuală, indiferent dacă vorbim despre mașinile din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără. În plus, de-acum, școlile de șoferi au noi obligații legate de afișarea unor informații privind autorizarea ei.
Ordinul MTI nr. 44/2022, apărut azi în Monitorul Oficial nr. 76, modifică, de fapt, condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească “vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere”.
Concret, se stabilește eliminarea obligativității dotării vehiculelor cu sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor în cazul mașinilor din categoria CE, adică a camioanelor cu remorcă.
S-a făcut această schimbare acum, deoarece, în septembrie 2021, a fost eliminată obligația, prin Ordinul MT 1.123/2021, în cazul mașinilor din categoria C (camioane), dar categoria CE (camioane cu remorcă) a fost omisă.
Astfel, odată cu oficializarea Ordinului MTI 44/2022, obligația școlilor de șoferi de a folosi doar camioane cu cutie manuală, fie că au remorcă sau nu, dispare.
“În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 – n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect. Așadar, în acest context a apărut acum ordinul de față.
În plus, Ordinul MTI 44/2022 stabilește o nouă obligație pentru școlile de șoferi. Concret, de-acum, acestea trebuie „să afișeze/ colanteze într-un mod vizibil, la intrarea principală pe ușa de acces în sediul școlii de conducători auto, denumirea acesteia așa cum figurează în autorizație, precum și categoria/categoriile pentru care școala este autorizată„.
Tot prin Ordinul MT nr. 1.123/2021 s-a stabilit ca școlile de șoferi să nu depindă, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor. Chiar dacă această condiționare apărea în legislație, ea n-a fost aplicată niciodată.
sursa : avocatnet.ro