Șoferii români care își spală mașina în fața casei sau a blocului trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi uriașe. Ce prevede legea.
Șoferii români care își spală mașina în fața casei sau a blocului unde locuiesc trebuie să fie conștienți de faptul că riscă amenzi uriașe. Ce prevede legea în astfel de situații.
Amenzi uriașe pentru șoferii români care își spală mașina în fața casei sau a blocului
La ora actuală, în România există spălătorii auto la tot pasul. De la cele de tipul self service, până la cele automate de tip tunel, astfel de amenajări sunt prezente pe aproape fiecare stradă în marile orașe.
Cu toate acestea, încă există foarte mulți români care merg pe varianta ”tradițională”. Mai exact, ei preferă să-și spele mașina în fața casei sau a blocului unde locuiesc.
Toți acești cetățeni trebuie să știe că autoritățile din România au adoptat în ultimii ani amenzi usturătoare pentru cei care își spală mașina pe domeniul public.
Astfel de sancțiuni au rolul de a combate poluarea și pentru a menține curățenia în orașe. Specialiștii spun că spălarea mașinilor pe domeniul public poate duce la poluarea apei și a solului, precum și la apariția de pete de ulei și grăsime pe trotuarele și aleile publice.
Cetățenii care vor să facă economie de bani și timp curățându-și sau spălându-și mașina în fața casei ori a blocului riscă amenzi importante. OG 43/1997 privind regimul drumurilor spune că: ”pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…)” și ”curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe este interzisă (…)”.
Ce amenzi se dau în București și în alte orașe mari
Fiecare administrația publică locală a impus în ultimii ani regulamente speciale. Astfel, Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, a stabilit că “răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă, notează AvocatNet.
În București, cei care spală mașina pe domeniul public riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. Dacă vorbim de firme, această sancțiune poate ajunge la 1.000 de lei.
Într-un alt important oraș din țară, Cluj-Napoca, prin Hotărârea 191/2009, s-a decis sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Mai exact, ”curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.