Pe drumurile din România, fie că vorbim de orașe sau sate, circulă zilnic mii de mașini, dar câte dintre acestea sunt sigure și respectă normele? Conform ultimelor date, un număr semnificativ de șoferi încă încearcă să „păcălească” sistemul de inspecție tehnică periodică prin diferite metode, inclusiv prin oferirea de șpagă.
Conform legii, fiecare mașină care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă un certificat de inspecție tehnică periodică (ITP) valabil, pentru a putea demonstra că aceasta este sigură și respectă normele de siguranță. Această inspecție se efectuează odată la trei ani și este menită să certifice că mașina nu are defecte majore sau periculoase. În teorie, acest lucru ar trebui să garanteze siguranța tuturor celor care circulă pe drumurile publice, dar din păcate realitatea nu este întotdeauna în concordanță cu teoria.
Sistemele de iluminare, precum și cele de frânare sau direcție sunt unele dintre domeniile fundamentale verificate de inspectorii ITP, iar mașinile cu probleme la aceste sisteme ar trebui să fie respinse necondiționat. Din păcate, există situații în care aceste defecțiuni trec în mod regretabil neobservate, ceea ce înseamnă că vehiculele respective rămân pe drumurile publice și devin în continuare un pericol pentru toți participanții la trafic.
Defectele constatate la verificarea ITP sunt de trei feluri:
- minore – zgârieturi, crăpături fine, mici îndoituri, etc.
- majore – sistem de iluminare parțial funcționale, frânare ineficientă, semne ale unui accident, etc.
- periculoase – sistem de direcție cu probleme, sistem de frânare cu probleme, sistem de iluminare nefuncțional.
- Dreptul de circulație pe drumurile publice se poate obține doar dacă problemele constatate sunt minore. Mașinile care au probleme majore sau periculoase nu trec de ITP, scrie ProMotor.
Se mai dă șpagă la ITP?
Deși, teoretic, mașinile cu probleme nu primesc drept de circulație, practica demonstrează, de multe ori, contrariul.
Peste 44% dintre vehiculele controlate în trafic în primele șase luni din 2023 au avut deficiențe tehnice majore sau periculoase.
Citeste in continuare pe realitatea.net