Se schimbă legea RCA. Cei care circulă cu biciclete și trotinete electrice vor trebui să-și facă polițe de asigurare

Se modifică legislația privitoare la polițele RCA, iar printre cei care vor plăti polițe de asigurare se număra inclusiv posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care vizează modificarea legislației referitoare la polițele de asigurare RCA.

În cadrul acestui proiect, se prevede că proprietarii de trotinete electrice sau biciclete electrice vor fi obligați să achiziționeze polițe de asigurare RCA.

Printre modificările semnificative planificate, una se referă la relația dintre asiguratori, persoanele prejudiciate și service-urile auto.

Proiectul nou va conferea asiguratorilor o poziție de putere, ceea ce ar putea crea dificultăți semnificative pentru șoferi atunci când își duc mașinile la service.

Noile polițe RCA vor fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h.

Vizate sunt, în special, trotinetele și bicicletele electrice, în condițiile în care accidentele s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.

Este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă

În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună.

În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

Totodată, potrivit noului proiect, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate, potrivit ziare.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *