Șofer român de TIR atacat de hoți înarmați cu săbii, într-o parcare din Franța. Marian a salvat un coleg gazat în cabină

Sâmbătă noapte, la trei săptămâni de la moartea tragică a tânărului șofer de TIR Mihai Spătaru, un al camionagiu a fost la un pas să-și piardă viața într-o parcare din Franța. Din fericire, Marian Vasile a reușit să scape teafăr, dar și să salveze un coleg ce fusese gazat în cabină de doi hoți înarmaţi cu săbii, care încercau să fure din remorci.

Şoferii români de TIR trag un nou semnal de alarmă cu privire la siguranţa lor atunci când se află pe traseu, dar şi legat de reacţia autorităţilor atunci când aceştia le cer ajutorul.

La nici o lună de la tragedia în care Mihai Spătaru a fost ucis cu o sabie, într-o parcare din Franţa, chiar sub privirile îngrozite ale soţiei sale, un alt şofer român de TIR a fost aproape să devină victima hoţilor din Hexagon. Este vorba despre Vasile Marian, brăilean la fel ca și Mihai. Din fericire, bărbatul a reușit să-și salveze propria viață, dar și viața unui coleg belarus, care fusese gazat în cabina camionului de doi indivizi înarmaţi cu săbii.

Din păcate, după ce au scăpat de atacatori, cei doi şoferi de TIR s-au lovit de indiferenţa autorităţilor franceze. Au sunat la poliţie, în speranţa că vor fi ajutaţi, însă aşa-zisul ajutor a venit abia după o oră şi jumătate. Incidentul a fost povestit de Ilie Matei – „Omul Şoselelor”, într-o postare pe Facebook:

O noua tragedie a stat să se intample aseară in una din parcările de pe coasta Franței. Scenariul, copie la indigo ca și in cazul raposatului Mihai Spătaru, colegul nostru ucis acum 2 săptamani. De data aceasta doar tăria de caracter si curajul unui alt coleg al nostru, Vasile Marian pe numele lui, culmea tot din Braila, angajat al unei companii romanesti, au salvat atat viața colegului nostru cat si a colegului din Belarus, parcat langă el. In jurul orei 4.30, colegul nostru Marian Vasile, a coborat din camion sa mearga la toaleta parcării, moment in care a observat o persoana in laterala remorcii. Imediat omul nostru a facut stanga imprejur, a sarit in camion, a incuiat usile si a pornit motorul claxonand. Stia ce pătise colegul Mihai cu 2 saptamani in urma, asa ca nu a riscat sa se apropie de strainul din laterala remorcii. In acel moment, un alt atacator cu un obiect ascutit de marimea unei mini săbii a venit la fereastra masinii strigand la el sa nu mai faca galagie, asta in limba engleza. In acel moment, a lovit cu manerul sabiei usa camionului, dupa cum se observa si in foto.

In acest timp, celalalt atacator a incercat sa deschida usa remorcii, dar fara succes, camionul fiind dotat cu incuietori tipice remorcilor frigorifice. Vazand ca nu are succes, au trecut la remorca colegului din Belarus, dar galagia facuta de Marian, i-a pus pe fuga pana la urma. Vazand ca in camionul de Belarus nu se misca nimic dupa atata zgomot, colegul nostru a batut la usile rusului sperand ca acesta este inca in viata. In cele din urma a reusit sa il scoata din cabina, acesta fiind gazat dupa metoda tipica folosita de hotii din Franta. Mirosul de gaz din cabina era patrunzator, spune Marian… omul era semidrogat de la gazul ala cand l-am dat jos din cabina… Dupa ce s-au linistit au sunat la politie, in speranta ca vor fi ajutati..

Mda, au fost redirectionati telefonic spre un vorbitor de spaniola, acesta repezindu-i rapid: Sunt morti sau raniti? Nu, nu sunt. Si atunci ce doriti mai exact? Pai…sa ne ajutati, nu ne simtim in siguranta … A venit Jandarmeria…dupa mai bine de 1.30 h…. Scenariul clasic….in loc sa verifice nr masinii la care oamenii au reusit sa faca poza, cei 2 jandarmi au controlat actele camioanelor, actele marfurilor si vizual au verificat si marfa bielorusului prin ruperea sigiliului de la remorca.

Vin si eu cu o intrebare ce se afla in ultima perioada pe buzele tuturor ai nostri de pe sosele: Cum facem ca sa ne aparam in asemenea cazuri? Incepem sa ne inarmăm? Deja situatia degenereaza si doar reflexul de a fugi in cabina si a se incuia i-a salvat viata colegului nostru. Foarte important, atacatorii au fizionomii de europeni, nu imigranti. Intre ei au vorbit intr-o limba necunoscuta colegului nostru, albaneza sau bulgara, din cate mi-a povestit omul la telefon. Urgent trebuiesc luate masuri. Ai nostri risca mult intr-o țară in care infractionalitatea pare ca nu se mai ascunde in spatele mastilor sau a intunericului. Aveti grija de voi! Pe șosele ne avem doar unii pe ceilalti!”.

Mihai Spătaru a fost ucis într-o parcare din Franța
Reamintim că în noaptea de 16 spre 17 mai, brăileanul Mihai Spătaru, camionagiu profesionist, se afla într-o parcare de pe autostrada A28 din Franţa, între Abbeville și Amiens, în zona de odihnă Translay. Era cu soția lui, împreună cu care făcea echipaj pe TIR.

Cei doi veneau din Anglia şi urmau să facă o livrare în Spania. La un moment dat, Mihai i-a spus soţiei că merge la toaletă, a coborât din camion, dar a fost atacat cu o sabie şi înjunghiat de două ori, în inimă şi spate. Mihai Spătaru a murit la scurt timp, sub privirile îngrozite ale soţiei.

Criminalii bărbatului de 39 de ani încă nu au fost prinşi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *