Șofer român de TIR, în șosete la tribunal, a scăpat de închisoare după ce le-a arătat polițiștilor germani contul de Facebook al celui care l-a plătit să transporte ilegal migranți

Doi șoferi români de TIR au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare fiecare, după ce în octombrie și noiembrie 2019 au transportat cu camioane cel puțin 20 de migranți din Iran, Irak și Bangladesh din România în Germania, relatează publicația independentă online Regensburg Digital.

Unul dintre cei doi șoferi, Aurelian N., 29 de ani, a apărut la tribunal doar cu șosete în picioare și a stat așa pe toată durata procesului. După mai multe luni de arest preventiv, el și colegul lui, Răzvan Florin B., tot 29 de ani, pot pleca acum acasă, în România. Habar n-au însă cum vor organiza călătoria de peste 1.000 km, fără bani și în plină pandemie de coronavirus. Au întrebat asta în instanță și avocata lui Aurelian a răspuns: „Sunt băieți mari, să nu se mai văicărească atât, sigur vor ajunge acasă!”. Avocata era și ea epuizată după o zi lungă la tribunal, unde a negociat sentința cu suspendare. Aduceau migranți împreună, în două camioane În octombrie și noiembrie 2019, cei doi camionagii au adus prin Ungaria, Slovacia și Cehia, în Germania, 20 de migranți ilegali din Iran, Irak și Bangladesh. I-au urcat în camioane la Arad, într-o operațiune pe care instanța a considerat-o a unei benzi organizate de traficanți. Poliția i-a descoperit pe cei doi șoferi după „ample investigații”, după cum relatează procurorul Tobias Schüssler. Au fost interceptate conversații prin stațiile radio, dar și datele lor la stația de taxare Klattau, de la granița cu Cehia. De asemenea, migranții prinși au oferit informații despre români. Cei doi șoferi lucrau în echipă, unul mergea cu camionul lui în față, escortă, pentru a avertiza despre eventualele controale ale poliției, al doilea avea migranții în semiremorcă. Pe 19 octombrie, șase migranți au fost lăsați într-o pădure și au fost prinși după câteva ore de poliție.

Pe 15 noiembrie, un total de 14 persoane au fost reținute în Perlhütte, Waldmünchen și Schwandorf, toate fiind aduse cu aceeași semiremorcă, din Cehia, de un șofer ceh care i-a preluat de la români, înainte de intrarea în Germania. Aceștia i-au dat jos din camion, de frică, și nu și-au mai primit banii promiși, 1.700 de euro. L-au dat pe mâna poliției pe cel care i-a plătit, ca să scape ei Un intermediar pe nume „Alin”, care controlează ceea ce se numește „casă sigură” în România, i-ar fi plătit pentru„transportul ilegal”, a declarat unul dintre români, când și-a negociat pedeapsa. Procurorul a spus judecătorului că cei 20 de migranți plătiseră în total 11.000 de euro pentru transport. Au fost aduși lângă frontieră la Arad și de acolo urcați în camioanele lui Aurelian și Răzvan. Asta au explicat cei doi inculpați, care au mărturisit totul și, în plus, l-au „livrat” și pe contrabandistul „Alin” autorităților. După cercetarea telefonului mobil al lui Răzvan și identificarea profilului de Facebook al lui „Alin”, procurorul neamț are acum o față și un nume. Faptul că cei doi șoferi au colaborat l-a determinat pe procuror să fie de acord cu pedeapsa cu suspendare. În plus, Aurelian a fost amendat cu 3.000 de euro, banii primiți în octombrie 2019 de la Alin, 500 de euro de refugiat adus în Germania. Cei doi români au renunțat la orice cale de atac a sentinței și imediat după anunțarea ei au fost liberi să plece spre țară. Amândoi sunt tați și au spus că nu și-au mai văzut familiile de 8 luni. Problema lor e că nu știu cum vor organiza drumul spre România. Mai ales că Aurelian nu era întâmplător în șosete la tribunal. Arestați în iulie anul trecut, se pare că așa a fost surprins în camion, conducând, sau cu papuci, și acum n-are cu ce să se încalțe.

În ciorapi a fost surprins și la plecarea de la tribunal, când s-a urcat în vehiculul poliției pentru a fi dus mai întâi la închisoarea Weiden pentru a-și lua de acolo alte obiecte personale. Nu se știe dacă și-a început călătoria spre casă încălțat, mai scrie sursa citată.
sursa – libertatea.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *