Sofer roman de TIR: “Nu stiu cum a fost pentru altii, dar pentru noi a fost foarte grea aceasta pandemie…”

Obosiți, aflați de săptămâni pe drumuri în țările cu zeci de mii de îmbolnăviri, acești oameni aduc alimente în magazine și medicamente în farmacii. Peste 350.000 de români sunt șoferi de camioane în Uniunea Europeană la firme românești sau străine. Suntem după Polonia pe locul doi.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităților române să acorde o mai mare atenție nevoilor șoferilor profesioniști, deoarece aceștia sunt eroii zilelor noastre și datorită lor avem medicamente, echipamente și alimente.

Mădălin D. se află cu camionul său în sudul Greciei, la 200 de kilometri de Atena, unde așteaptă să încarce tone de portocale și lămâi pentru a le duce în România și Ungaria.

Drumul de întoarcere va fi lung, pentru că prin Bulgaria trec doar în convoi, însoțiți de poliție. De 15 ani de când e șofer profesionist nu a mai prins vremuri atât de dificile.

Mădălin D, șofer: „Toți distribuitorii de benzină pe autostrăzi și drumurile naționale au închis pentru moment accesul la toalete, dușuri. Este o problemă mare pentru noi. Ne mai confruntăm cu probleme mari prin vămi. Nu mă consider un erou cum am văzut pe grupuri că circulă ideea asta. Îmi fac meseria ca și înainte. Singura problemă, să fim puțin ajutați.”

Mergem în nordul Franței, în apropiere de Lille, unde îi găsim pe soții Botusan, ambii șoferi pe același camion pe care îl conduc cu schimbul. Cristina este șoferiță de un an, Marian de 10. Și-au luat măsuri de protecție pentru a se apăra.

Cristina B, șoferiță: „Aici avem dezinfectantul, aici avem mai multe măști pe care le dăm colegilor.”

Dar nimic nu i-a pregătit pentru lipsurile pe care le-au găsit pe drum. Sunt de două luni pe traseu și au trecut până acum prin Germania, Belgia, Slovacia, Cehia.

Cristina B, șoferiță: „Fiind femeie pe camion este mai dificil. Perioada asta ne-a dat peste cap. Am luat amendă în Cehia, pentru că am oprit să facem cumpărături. Aveam o singură sticlă cu apă. Poliția nu ne-a înțeles. Eu eram la volan. Până săptămâna trecută îmi spuneam că o să fie bine. Este ca un film care nu se mai termină.”

Marian B, șofer: „Perioada pandemiei nu știu cum a fost pentru alții, dar pentru noi a fost rău, rău spre foarte rău. O grămadă de spații de servicii închise. Nu am avut acces la dușuri. Unele magazine erau goale, nu găseai nimic de cumpărat.”

Drumuri bune si asfalt sub roti!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.