Sunt din ce în ce mai mulți români care primesc o amendă de circulație în străinătate. În cazul în care acest lucru se întâmplă într-un stat membru al Uniunii Europene, contravenienții trebuie să știe că pot fi executați silit în cazul în care nu plătesc amenda.
Potrivit legislației europene, statele Uniunii sunt obligate să recunoască și să pună în aplicare sancțiunile rutiere aplicate în alte state membre. Astfel, dacă un român primește o amendă de circulație în Italia, aceasta va fi comunicată și pusă în executare în România. Practic, autoritățile din România sunt obligate să recunoască și să execute o amendă rutieră primită de un român pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
Un exemplu este și cazul șoferului P.L., din oraşul Hârlău, judeţul Iaşi, care a primit o amendă în Olanda pentru depășire neregulamentară. El a fost dat în judecată acasă, pentru a plăti amenda și a ajuns în cele din urmă executat silit pentru a se putea recupera valoarea amenzii și cheltuielile de judecată.
Șoferul român a fost amendat cu 240 de euro în iunie 2019, pe când se afla în localitatea Born din Olanda, informează Adevărul.
„Instanţa reţine că acestuia i s-a aplicat o sancţiune pecuniară de 240 euro, pentru conduită contrară normelor de trafic rutier (la data de 13.06.2019, a negat semnul de interzicere depăşire camioane, în Born, Rijkweg), din care nu a achitat nicio sumă”, au precizat judecătorii ieşeni.
P.L. a ignorat până la capăt solicitarea autorităților olandeze de a plăti amenda. Nu a mers deloc la proces, pe care l-a pierdut definitiv.
„Instanţa constată că, în afara amenzii aplicate, au fost efectuate cheltuieli administrative, în cuantum de 9 euro, ce urmează a fi puse în sarcina intimatului. Ca urmare a recunoaşterii sancţiunii financiare susmenţionate, instanţa va dispune luarea măsurilor necesare pentru executarea deciziei de impunere a acesteia. În acest sens, sentinţa va fi trimisă A.N.A.F. – Administraţia Finanţelor Publice Hârlău, pentru punerea în executare”, au stabilit judecătorii. Decizia nu mai poate fi contestată.
Executarea silită este procedura legală prin care reprezentanții legii – executori judecătorești – recuperează datoriile fiscale sau nefiscale de la persoanele ce refuză să le achite de bunăvoie.