Șoferii ar putea să își piardă permisul doar pentru o categorie

it infracțiunea.

În România, șoferii urmează școala de șoferi și dau examen pentru fiecare categorie în parte (A, B, C, D), prin urmare retragerea dreptului de a conduce pentru mai multe categorii decât cea pentru care a comis infracțiunea este o măsură discriminatorie.
De exemplu, pentru o persoană care conduce o motocicletă și care deține un permis valabil categoria A, B, C, D și săvârșește o infracțiune în timp ce conduce un vehicul categoria A (motocicletă), conform legislației în vigoare, anularea permisului se produce pentru toate categoriile, chiar dacă au fost dobândite la intervale de timp diferit, chiar dacă s-a susținut examen distinct pentru fiecare categorie în parte.

Pe lângă caracterul discriminatoriu al anularii permisului de conducere pentru toate categoriile, prin aplicarea unei astfel de măsuri destul de drastice, nu se mai respectă scopul de prevenție al pedepsei. Șoferii vor fi tentați să conducă fară permis.

„Conducătorul auto pe care l-am dat exemplu anterior, care a săvârșit o infracțiune la regimul rutier în timp ce conducea o motocicletă, poate că, în virtutea dreptului conferit de deținerea permisului de conducere categoria C sau D, este angajat în calitate de conducător auto. Prin anularea tuturor categoriilor de permis, acesta își poate pierde locul de muncă, ceea ce constituie un risc crescut de recidivă„, se menționează în proiect.

Proiectul de lege prevede modificarea Alin (1) al articolului 114, care va avea următorul cuprins:

„Art. 114. (1) Anularea permisului de conducere, respectiv a categoriei se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin 2) și 4), art. 335 alin 2), art. 336, 337, art. 338 alin 1), art. 339 alin 2), 3) și 4) din Codul penal;

c) titularul permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță la art.66 alin 1) lit. i) din Codul penal.

d) permisul de conducere a fost obținut cu încălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competentă;

e) permisul de conducere a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;”

Totodată, după alin. 1 al art. 114 se introduce un nou alineat, alineatul (1′), cu următorul conținut: „(1′) Măsura anularii se dispune pentru categoria de permis în exercitarea căreia a fost comisă fapta”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *