Șoferii care au montate acest tip de anvelope vor primi amenzi imense? Anunțul făcut de RAR clarifică problema

UPDATE. RAR a venit cu precizări după apariția informației în spațiul public. Aceasta nu ar fi, de fapt, valabilă, totul pornind de la faptul că un comunicat mai vechi a fost interpretat greșit de InfoCons.

RAR „respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept all season vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece”, se arată în comuncatul oferit de Registrul Auto Român.

Șoferii care au montate acest tip de anvelope vor primi amenzi imense. Registrul Autor Român a anunțat că anvelopele All Seazon nu mai sunt omologate pentru sezonul rece. Astfel, mașinile vor trebui dotate doar cu cauciucuri speciale de iarnă.

Șoferii vor fi amendați dacă vor fi prinși pe drumuri de iarnă cu acest tip de cauciucuri. Ce tip de anvelopă nu mai este omologat de RAR

Șoferii care vor fi prinși că circulă pe drumuri de iarnă cu anvelope All Seazon vor fi amendați ca și cum ar circula cu cauciucuri de vară, întucât anvelopele de tip All Seazon nu mai sunt omologate pentru sezonul rece.

Registrul Auto Român anunță că anvelopele All Seazon nu sunt omologate pentru sezonul rece. Prin urmare, șoferii care nu își vor schimba cauciucurile cu unele speciale pentru drumuri de iarnă riscă să fie amendați, iar sancțiunile sunt unele substanțiale în acest caz.

Cauciucurile All Seazon nu mai sunt omologate pentru sezonul rece

Șoferii sunt obligați să renunțe iarna la cauciucurile de tip  All Seasons și să le folosească pe cele potrivite anotimpului rece, informează Registrul Auto Român.

”Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, a anunțat RAR.

Ce inscripții trebuie să aibă cauciucurile de iarnă

Mașinile trebuie să fi dotate doar cu anvelope care să aibă inscripționate literele M și S. M de la ”mud”, noroi, și S de la ”snow”, zăpadă.

De asemenea, majoritatea conducătorilor auto optează, din motive economice sau pentru că nu folosesc prea mult mașina, pentru acest tip de anvelope, All Seasons, adică bune pentru toate anotimpurile.

Anvelopele All Seazon nu au aceleași calități ca cele de iarnă

”Partea de manevrabilitate, de stabilitate a unei anvelope de iarnă este mult mai mare decât a unei anvelope all seasons”, a spus un specialist.

Pe de altă parte, amenzile pentru șoferii care nu sunt informați și nu respectă legislația în vigoare variază între 9 și 20 de puncte de amendă. Transpusă în bani, sancțiunea variază între 1.305 și 2.900 de lei.

De când se montează cauciucurile de iarnă

De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă mulți șoferi este aceea că nu știu când să își monteze cauciucurile de iarnă. Astfel, conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt necesare doar atunci când drumul este acoperit cu polei, gheață sau zpadă.

Astfel, Codul Rutier nu specifică o dată concretă de la care șoferii trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelopele de iarnă. Șoferii vor fi sancționați atunci când intră pe drumuri acoperite cu polei, gheață sau zăpadă cu alt tip de cauciucuri decât cele speciale de iarnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *