Șoferii cu categoria B vor putea conduce vehicule mai grele de 3,5 tone

O nouă directivă a Uniunii Europene va aduce schimbări semnificative pentru șoferii cu permis categoria B începând cu luna martie 2024. Propusă de Comisia Europeană și publicată la 1 martie 2023, această măsură vizează extinderea capacității de conducere a șoferilor categoria B pentru a combate penuria de șoferi.

În prima fază, șoferii cu permis categoria B vor avea dreptul de a conduce vehicule cu o greutate de până la 4,2 tone, față de limita actuală de 3,5 tone. Această modificare vine ca răspuns la solicitările Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), care a pledat pentru extinderea capacității de conducere pentru a întâmpina dificultățile legate de penuria de șoferi.

În prezent, posesorii carnetului categoria B au restricții și pot conduce doar mașini cu o greutate sub 3,5 tone. Noua directivă propune extinderea acestei limite pentru vehiculele motorizate cu combustibili alternativi, cu o greutate de până la 4,250 kg, susținând astfel adoptarea vehiculelor cu propulsie electrică.

Directiva propusă va fi supusă votului în primăvara acestui an, iar dacă va fi adoptată, aceasta va aduce modificări semnificative în ceea ce privește permisele de conducere în Uniunea Europeană. Pe lângă schimbările pentru categoria B, propunerile includ controale medicale obligatorii pentru șoferii profesioniști, posibilitatea de a reduce vârsta minimă pentru eliberarea permisului la 17 ani și introducerea unui sistem de permis auto digital, facilitând schimbul de informații între statele membre.

Aceste modificări au ca scop modernizarea sistemului de permise de conducere, îmbunătățirea siguranței rutiere și simplificarea regulilor pentru obținerea și menținerea permiselor de conducere. Este de așteptat ca aceste schimbări să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea, siguranța rutieră și eficiența sistemului de permise auto în Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *