Șoferii români ar putea rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină | Codul Rutier s-ar putea schimba

Șoferii ar putea rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină.

Ministerul Afacerilor Interne a făcut o nouă propunere de modificare a Codului Rutier, potrivit căreia șoferii a căror sănătate mintală pare îndoielnică vor putea fi trimiși la psiholog. În cazul în care psihologul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, va anunța poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al acestuia.

Proiectul de ordonanță de urgență inițiat de MAI în vederea modificării prevederilor actualului Cod rutier aduce, printre altele, și o nouă abordare în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”.

Deși, în acest moment, normele legislației rutiere au în vedere numai afecțiunile fizice, modificările propuse de minister introduc prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor.

Concret, va fi introdusă o procedură asemănătoare celei existente acum pentru afecțiunile fizice, conform căreia un medic care are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului pe care îl consultă trebuie să îi recomande acestuia un consult care are ca obiect evaluarea sa psihologică, norma pornind de la premisa că eventualele tendințe spre agresivitate ori tendința spre încălcarea normelor rutiere vor putea fi identificate de către un practician psiholog, scrie avocatnet.ro.

Astfel, medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialist: „orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”.

În eventualitatea în care psihologul constată că șoferul consultat este inapt să conducă, este obligat să informeze cu privire la acest diagnostic poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al persoanei respective și o va informa cu privire la aceasta „de îndată”.

Mai mult decât atât, potrivit proiectului, persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul să conducă și trebuie să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Deși nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență precizează faptul că șoferul este obligat să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate, în cel mult trei zile lucrătoare, în textul proiectului de ordonanță nu se găsește vreo mențiune legată de această obligație.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *