Șoferii vor fi obligați să oprească motorul când staționează! Cum va fi modificată legea rutieră?

Inițiativa civică prin care șoferii sunt obligați să oprească motorul când staționează, a avut succes, astfel că ar urma să fie introdusă în Codul Rutier și să devină lege.

Inițiativa civică „Oprește motorul” a fost inițiată de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari. Inițiatorii și-au propus ca prin această campanie să reducă nivelul de noxe, mai ales în zona școlilor.

Fiindcă a avut succes, inițiativa urmează să fie transformată în proiect de lege. Astfel, se va aplica la nivelul întregii țări.

Codul rutier va fi modificat astfel încât va fi interzisă staționarea cu motorul pornit, precizează inițiatorii campaniei.

Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice”, a declarat Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari, citată de G4media.ro.

Proiectul vine după ce, în primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, printre care și 23 de școli.

Ce reprezintă inițiativa „Oprește motorul”

O inițiativă civică, plecată dintr-o problemă punctuală și reală va deveni normă pentru București. Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului. Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de «Așa da», pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Proiectul a fost derulat de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

Consilierii generali Ana Maria Gram și Andrei Rigu vor depune o Hotărâre de Consiliu General al Municipiului București prin care „Oprește motorul” va deveni obligatorie în București!

De asemenea, Campania de advocacy generată de acest proiect a dus la redactarea unei legi naționale care va schimba Codul Rutier. Astfel, se dorește interzicerea staționării cu motorul pornit. Proiectul de lege ar urma să fie depus în Parlament în această iarnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *