Spania construiește o „superautostradă” din cenușă de hârtie, în loc de ciment

O nouă porțiune de autostradă turnată la Font de la Figuera, lângă orașul spaniol Valencia, este construită cu cenușă de hârtie (deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate), în loc de ciment. Potrivit managerului de proiect, cenușa de hârtie îndeplinește toate cerințele tehnice pentru construcția drumului, iar emisiile de carbon vor fi reduse drastic, informează Euronews.

„În construcția de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta de obicei folosim ciment. Dar această cenușă de hârtie nu doar că arată precum cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice. În plus, este și mai ecologică”, a declarat Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei Acciona, care construiește autostrada. Acciona consideră că utilizarea cenușii de hârtie în loc de ciment îi va permite să reducă semnificativ amprenta de carbon a șoselei.

„Impactul potențial al proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Și, la o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, adaugă Cepria Pamplona. Beneficiile nu se opresc însă doar la reducerea emisiilor de carbon și la economia de ciment. Prin utilizarea cenușii de hârtie, compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge într-un depozit de deșeuri, într-o resursă. Autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte-pilot de acest fel, dar Juan Jose spune că Acciona are planuri mari pentru viitor.

Compania Acciona este membră a proiectului paperChain, care reunește 20 de parteneri din 5 țări. Acest proiect intenționează să utilizeze 15% din deșeurile de hârtie care ajung în depozitele de gunoaie și să le transforme în materii prime secundare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *