Spania rezolva problema soferilor de TIR. A redus varsta minima la care se poate obtine permisul de camion de la 21 la 18 ani

Pentru a face meseria de șofer profesionist mai atractivă, Spania a redus vârsta minimă la care tinerii pot obține permisul de camion de la 21 la 18 ani. Din ianuarie, în Spania a intrat în vigoare legea care a redus vârsta minimă la care tinerii pot obține permisul de camion la 18 ani, iar pentru autocare la 21 de ani, cu posibilitatea ca aceasta să fie redusă la 18 în viitor.

Aceasta este o cerință mai veche venită din partea sectorului de transport rutier către guvernul spaniol. Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 40% la nivel național, reducerea vârstei minime la care tinerii pot obține permisul de camion sau autocar, deschide noi oportunități de locuri de muncă pentru cei care în prezent nu muncesc.

De asemenea, are potențialul de a reduce deficitul de șoferi profesioniști din peninsula iberică.

”Întotdeauna am considerat ecartul de trei ani (cinci în cazul transportului de pasageri) între vârsta la care tinerii își finalizează studiile liceale, care este de 18 ani, și vârsta minimă la care pot obține permisul de camion, care a fost de 21 de ani, ca fiind un fie un obstacol serios în calea atragerii tinerilor spre profesia de șofer profesionist”, spune Ramón Valdivia, director general al Asociației Spaniole de Transport Rutier Internațional (ASTIC).

Acesta mai spune că este prea devreme pentru a anticipa cât de mare va fi impactul acestei noi legi, dar cu siguranță are potențialul de a atrage o nouă generație de șoferi mai tineri.

De asemenea, și Francisco Iglesias Campos, CEO al ALSA, principalul operator de autocare din Spania, spune că ”noua lege este un pas pozitiv, care va permite tinerilor să devină șoferi profesioniști și va ajuta companiile spaniole să acopere deficitul de forță de muncă.”

Campos spune că mai sunt și alte bariere care trebuie eliminate pentru ca această lege să aibă un succes mai mare. Acesta dă ca exemplu atestatul profesional, care poate fi obținut doar la școli private și al cărui cost este prea mare.

Pe de altă parte, șoferii tineri sunt percepuți ca fiind prea imaturi pentru o responsabilitate atât de mare, precum este conducerea un autocar, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

”Trebuie să transmitem mesajul că sistemul de instruire este robust și asigură siguranța. Datele arată că siguranța rutieră nu este o chestiune de vârstă”, a mai completat Campos.

Ceea ce spune Campos este susținut și de Ovidio de la Roza, președinte al Confederației Spaniole de Transport Rutier de Mărfuri (CETM). Acesta spune că ”un alt pas cheie este legarea procesului de dobândire a permisului de conducere la sistemul de învățământ reglementat. Ar trebui asigurate finanțări pentru formare. Autoritățile educaționale ar trebui să autorizeze, de asemenea, instruirea în centrele private, care dispun de expertiză și personal pentru a efectua instruire practică a șoferilor.”

Însă, accesul la profesie nu este singura cauză a deficitului de șoferi profesioniști. Un alt factor important este lipsa generală a zonelor de parcare și a zonelor de odihnă sigure. Șoferii merită să fie tratați cu demnitate, astfel încât următorii pași logici atunci când vine vorba de reglementarea accesului la profesie sunt legați de dezvoltarea unei infrastructuri adecvate și asigurarea siguranței.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.