Sute de camere radar vor trimite amenzi direct acasa

Masuri pentru cresterea sigurantei rutiere! Monitorizare video si sanctionare automata pentru soferii care incalca regulile de circulatie

In Romania se produc cele mai multe accidente cu persoane decedate din spatiul european. Avand in vedere aceasta situatie, nevoia de masuri urgente care sa reduca numarul de accidente de pe soselele de la noi din tara este clara. 

Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera prevede inslatarea a 300 de radare si 500 de camere video

Masurile propuse de autoritati pentru perioada 2022 – 2030 sunt reunite in Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera, iar printre acestea se regaseste si implementarea unui sistem automat de sanctionare a abaterilor rutiere. Acest sistem se va baza pe informatii de la aproximativ 300 de radare si 500 de camere video. Cu ajutorul acestei modalitati de monitorizare, soferii vor putea fi identificati si amendati fara a mai fi opriti de politisti.

Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera care se va desfasura in perioada 2022-2030 vine cu un proiect HG adoptat deja de Executiv, in care se regaseste planul de detectie, procesare si sanctionare a abaterilor de la regulile de circulatie in mod automat. 

In acest scop, ar urma sa se foloseasca 300 de radare mobile si 500 de camere video care sa supravegheze eficient traficul. Strategia cuprinde si un plan de achizitie si montare a 1.000 de limitatoare de viteza. De asemenea, ar trebui sa inceapa constructia a 100 de pasarele si pasaje subterane si instalarea a 1.000 de sisteme de semnalizare cu lumina furnizata prin energie verde pentru zonele periculoase.
In perioada urmatoare, tronsoanele de drum vor fi clasificate astfel incat sa se cunoasca foarte clar zonele cu risc ridicat de accidente. Pentru aceasta se va folosi ratingul de siguranta a infrastructurii rutiere, un sistem de clasificare a drumurilor in functie de risc.

Soferii vor putea raporta online situatiile care pun in pericol siguranta
2024 este termenul pana la care Autoritatea  Rutiera Romana (ARR) trebuie sa finalizeze prima evaluare a drumurilor din tara noastra si sa stabileasca nivelul de risc al acestora. Datele vor fi updatate din cinci in cinci ani. Mai mult decat atat, Ministerul Transporturilor trebuie sa faca un sistem de informare voluntara accesibil soferilor din intreaga tara prin care sa primeasca date reale de la acestia privind starea drumurilor. Astfel, soferii vor putea raporta online situatiile care pun in pericol siguranta pe strazile de la noi din tara.

In anul 2021, Romania a ocupat primul loc la numarul de decese provenite din accidente rutiere. Datele au aratat ca la o medie europeana de 44 de decese la 1 milion de locuitori, in tara noastra exista 93 de decese, mai mult decat dublul mediei europene.

Reducerea numarului de accidente va conta pentru cresterea sigurantei pe soselele din Romania, dar va avea efecte inclusiv in reducerea costurilor sociale, deoarece la ora actuala, costurile sociala generate de accidente rutiere reprezinta 2% din PIB. 

Proiectul H.G. trebuie sa fie mai intai publicat in Monitorul Oficial. Abia apoi urmeaza implementarea masurilor stabilite.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *