Taxa de poluare revine. Anunțul ministrului Mediului despre mașinile vechi

Sunt foarte mari șanse ca taxa de poluare să revină, însă sub o altă formă. Anunțul ministrului Mediului despre mașinile vechi. Acesta anunţă că ia în calcul mărirea taxelor pentru maşinile vechi şi foarte poluatoare. Tanczos Barna, șeful de la Mediu, spune că deşi au fost implementate programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, numărul maşinilor second-hand înmatriculate este mai mare decât al mașinilor noi.

Taxa de poluare revine, însă sub o altă formă. Anunțul lui Tanczos Barna
Sunt vești proaste pentru românii care au mașini vechi. Taxa de poluare revine, însă sub o altă formă, respectiv prin majorarea taxelor pentru mașinile vechi.

Astfel, ministrul Mediului aminteşte că, la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de mașini vechi şi poluante, în acest context ministrul avansând ca soluţie creșterea unor taxe existente deja.

„În continuare sunt mai multe maşini second hand înmatriculate în România decât maşini noi, în ciuda efortului uriaş făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%.

De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul. Bugetele s-au consumat, suspendăm Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022”, a spus Tancsoz Barna, potrivit B1 TV.

Ministrul Mediului mai spune că degeaba investește statul, dacă mașinile vechi se înmatriculează după bunul plac al tuturor.

”Deci degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber. De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă.

Guvernul nu vrea să introducă noi taxe
Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, declara recent ministrul Mediului la B1.

În 2021 s-au înmatriculat mai puține mașini noi, comparat cu 2020
Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat în România o scădere cu 4,1%, în 2021, comparativ cu rezultatele din anul anterior, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.