Titi Aur, despre cum oprești mașina când nu merge frâna. Metoda este folosită la raliuri: „Doare, dar nu mori!“

Expertul în pilotaj Titi Aur a explicat recent ce trebuie să facă un șofer atunci când vrea să oprească mașina, dar nu funcționează frâna. Specialistul a precizat modul în care trebuie acționat pentru a evita un accident mortal, de exemplu dacă în față există o trecere de pietoni.

Titi Aur îi învață pe șoferi ce este frâna neconvențională pentru a putea opri mașina în siguranță.

Ce înseamnă frâna neconvenţională? Înseamnă că folosesc altceva din exterior ca să opresc maşina. Vă dau un exemplu. Să spunem că suntem în coborâre pe o pantă cu polei, cu o viteză de 20 km/h, iar în faţă avem o trecere de pietoni plină de copii. Ce facem? Apăsăm pe pedala de frână şi vedem că maşina nu se opreşte, cu ABS, fără ABS, cu nimic. Ce facem? Intrăm peste copii? 

Nu. Încercăm să oprim maşina altfel. Cum facem asta? Ne lipim de borduri şi ne frecăm de bordură cu maşina. Încercăm să ne lipim de alte maşini parcate, de parapet, de gard, de ce avem. 

Este frână neconvenţională. E adevărat, doare, pentru că stricăm jantă, cauciuc, caroserie, etc. Dar decât să intrăm pe o trecere plină de oameni care traversează sau într-o intersecţie pe unde trec TIR-uri…

Sau, dus la extrem un pic, merg pe un drum, din faţă vine un şofer care depăşeşte, eu frânez, dar îmi dau seama că  nu mă pot opri, şi trag dreapta şi mă lipesc de parapet. Stric maşina, dar mă opresc mult mai repede şi nu mor. Da, e cu pagube, pentru că frânarea neconvenţională aşa e, a explicat fostul pilot într-o emisiune la DC News.

Titi Aur a precizat că această metodă este folosită des la raliuri, mai ales pe zăpadă.

„Ne folosim de malurile de zăpadă. Rupem bara, e drept, dar frânăm. Pe stradă se poate aplica frâna neconvenţională, dar îţi trebuie ştiinţă, experienţă şi prezenţă de spirit. Sunt fracţiuni de secundă„, a declarat Titi Aur pentru sursa citată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *