Toți șoferii sunt cu ochii pe pompă: așa ceva nu s-a mai întâmplat în 35 de ani cu benzina și motorina

Începutul lui 2021 a venit cu câteva vești importante pentru piața petrolieră, pentru benzină și motorină și, în definitiv, pentru șoferi. Iar SUA tocmai și-au numit noul președinte.

După dificultățile din 2020, în ceea ce privește industria petrolieră, o veste importantă a venit acum la începutul anului. SUA, pentru prima dată în 35 de ani, nu au importat deloc petrol din Arabia Saudită.

E, totodată, o schimbare semnificativă faţă de situaţia din urmă cu câteva luni când exporturile de petrol ale Arabiei Saudite ameninţau să inunde o piaţa americană decimată de pandemie.

O explicație pentru acest e diminuarea numărului de tancuri de petroliere care au plecat din Arabia Saudită spre SUA în octombrie 2020. Astfel de transporturi se derulează de-a lungul a șase săptămâni. Scăderea începe să se vadă acum.

Schimbări de preț și de producție în industria petrolieră
În 2020, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de petrol non-OPEC au decis să reducă producţia cu un nivel record de 9,7 milioane de barili pe zi. Aceste reduceri au ajutat la susţinerea preţului petrolului, deşi consumul de combustibili nu şi-a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Pentru Arabia Saudită, reducerea livrărilor spre SUA este cel mai rapid mod de a semnala pieţei petroliere mondiale că îşi reduce oferta. Guvernul american este singurul care publică săptămânal date cu privire la stocurile şi importurile de petrol, date care au o mare influenţă asupra traderilor de petrol. Alte state mari consumatoare de petrol, cum este China, publică mai puţine informaţii rapide cu privire la livrările de petrol.

Producţia mondială de petrol şi combustibili lichizi a scăzut în 2020 la 94,25 milioane de barili pe zi de la 100,61 milioane de barili pe zi în 2019 şi este aşteptată să urce la numai 97,42 milioane de barili pe zi anul viitor.

În fine, merită reținut că cererea de combustibili fosili ar putea rămâne scăzută chiar şi după pandemie, în condiţiile în care ţările încearcă să limiteze emisiile pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *