Toți șoferii trebuie să știe asta: aceste mașini nu au ce căuta pe străzi

Dintre cele aproximativ 64.000 de mașini verificate în trafic de Registrul Auto Român (RAR) în 2020, peste 45% aveau deficiențe tehnice majore.

Chiar dacă unele mașini au probleme tehnice serioase, proprietarii continuă să meargă cu ele pe străzile din România, ceea ce reprezintă un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conduc la rândul lor un autovehicul.

Datele de la  Registrul Auto Român trag un puternic semnal de alarmă. RAR a verificat în 2020  64.096 de vehicule, la nivelul întregii țări, constatând defecțiuni tehnice majore la  45,61% dintre acestea.

„Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, spun inspectorii RAR.

Ce defecțiuni au găsit inspectorii RAR

RAR a întocmit și un clasament al celor mai grave și frecvente defecțiuni tehnice întâlnite la autovehiculele verificate:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);
  • emisiile poluante (21,1%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%);

De asemenea, în jur de 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

Probleme la sistemul de frânare și direcție

Mai mult decât atât, au fost descoperite nereguli și la sistemul de frânare, și la cel de direcție. S-a constat o defecțiune la sistemului de frânare pentru  3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. RAR a mai constatat că, 2.203 autovehicule dintre cele verificate prezentau depășiri ale  nivelului maxim admis de emisii poluante.

3.274 vehicule dintre cele verificate prezentau un pericol iminent de accident, au mai spus inspectorii Registrului Auto Român.

În municipiul București și județul Ilfov au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 4.181 de vehicule. Dintre acestea, 73,38% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 504 (12,05%) prezentau pericol iminent de accident.

Din totalul autovehiculelor oprite, în 19,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 7,63% aveau probleme legate de identificare și 4,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

RAR a anunțat că au fost aplicate sancțiuni, în conformitate cu legislația în vigoare. Poliția Română a  aplicat în 2020 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare și au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate.

De asemenea, în Capitală și în județul Ilfov au fost aplicate 2.916 amenzi contravenționale și au fost retrase 2.441 de certificate de înmatriculare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *