Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?

La orele de vârf, traficul din marile orașe este un coșmar, iar șoferii înaintează de multe ori cu viteza întâi sau a doua. Într-o astfel de situație, trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor sau în trafic?

Cei mai mulți șoferi folosesc mașina în oraș, pentru a merge și a se întoarce de la muncă. Iar în condițiile unui trafic intens, când se circulă foarte încet, cu multe opriri și plecări, transmisia este foarte des solicitată.

Mecanicii au recomandări total distincte în ceea ce privește vehiculele cu transmisie automată față de cele cu schimbător manual.

Trebuie să scoți din viteză mașina automată când stai la semafor?

În cazul mașinilor dotate cu o cutie de viteze automată, recomandarea este să nu o scoți din viteză atunci când stai la semafor.

La cutia automată, atunci când apeși frâna, sistemul decuplează singur transmisia. Este conceput să facă asta foarte lin, fără ca tu să îți dai seama de tranziție. Și, cât timp ții piciorul pe frână, transmisia e decuplată. Părerea mea e că nu e bine să bagi mașina în Park sau în Neutral, când te oprești la semafor. Cu cât vei face asta mai des, cu atât vei uza mai tare cutia”, a explicat pentru ProMotor, mecanicul auto Robert Marin.

Așadar, în cazul vehiculelor cu transmisie automată, indiferent că e vorba de mașini electrice sau vehicule cu motor pe benzină ori motorină, fie că stai la semafor sau ești prins în trafic, ar fi bine să nu o scoți din viteză.

Mașina cu transmisie manuală trebuie scoasă din viteză când stai la semafor?

Mulți șoferi stau la semafor cu pedala de ambreiaj apăsată și selectorul deja în treapta întâi. Înaintează câțiva metri, apoi iar se opresc și preferă să rămână cu ambreiajul apăsat, decât să scoată și să bage din nou în viteză.

Acest obicei are două efecte. În primul rând, piciorul va obosi și, în al doilea rând, uzura ambreiajului va fi mult mai rapidă.

Același lucru se va întâmpla și dacă ești obișnuit să pleci din rampă fără să folosești frâna de mână. Sau dacă folosești treapta a doua de viteză pentru a pleca de pe loc.

Așadar, în cazul mașinilor cu transmisie manuală cel mai bine e să scoți din viteză mașina de câte ori oprești. Indiferent că stai la semafor sau ești prins în ambuteiaj.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *