Trei milioane de români care au poliţe obligatorii RCA la ″City Insurance″ sunt în mare dificultate, după ce firmei de asigurări i s-a ridicat autorizaţia de către autoritatea din domeniu, care îi cere falimentul.
Mai mult decât atât, service-urile auto încep să refuze să mai facă reparaţii în baza acestor poliţe, ceea ce înseamnă că păgubiţii vor fi nevoiţi să aştepte să îşi recupereze banii chiar şi şase luni până ce falimentul firmei va fi pronunţat de instanţă. Asta dacă autorităţile nu intervin prin ordonanţă de urgenţă.
Specialiştii Autorităţii de Supraveghere Financiară spun că, după retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, poliţele obligatorii RCA emise de această societate rămân valabile, adică pot fi păstrate până la data la care expiră. Există însă şi o altă opţiune: şoferii pot denunţa aceste poliţe.
Valentin Ionescu, director general ASF: „Adică pentru perioada rămasă vor primi banii înapoi şi vor alege un alt asigurator autorizat.”
Marea problemă este pentru cei care sunt loviţi de un şofer asigurat la City Insurance, deorece tot mai multe service-uri nici nu vor să audă de poliţele RCA emise de această companie.
Compania City Insurance este liderul pieţei, cu o cotă de 45% şi 3 milioane de asiguraţi. În prezent este în incapacitate de plată, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Valentin Ionescu, director general ASF: „ Acum, oamenii care au daune pe poliţe emise de City se duc să facă constatarea de daună, dar nu la companie, ci la Fondul de Garantare.”
Guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care Fondul de Garantare a Asiguraţilor va putea plăti despăgubirile în termen de 60 de zile de la retragerea autorizaţiei asiguratorului, fără să mai aştepte pronunţarea falimentului în instanţă.
Cutremurul produs de City Insurance în piaţa asigurărilor trebuie investigat, spune premierul Florin Cîțu.
Ordonanţa aflată în pregătire prevede totodată că despăgubirea maximă este de 500 de mii de lei.