Un nou indicator rutier ar putea fi montat pe drumurile din România. Semnificaţia indicatorului „Păstrează Distanţa”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect ce propune introducerea unui nou semn de circulație și a unor noi marcaje rutiere, pe drumurile din România.

În încercarea României de a reduce numărul mare al deceselor de pe drumurile din țară, MAI vine cu o serie de noi propuneri ce au în vedere circulația rutieră. Acestea sunt precizate în cadrul unui proiect de Ordonanță de Urgență care se află în prezent în dezbatere publică.

„Întrucât Comisia Europeană a stabilit că este nevoie de o nouă abordare a ceea ce înseamnă sistemul sigur în domeniul siguranței rutiere, pentru deceniul 2021-2030, iar potrivit abordării sistemului sigur, decesele și vătămările grave cauzate de accidentele rutiere nu reprezintă un preț inevitabil al mobilității și pot fi prevenite în mare măsură.

Scopul sistemului sigur pe termen lung este eliminarea deceselor și a rănirilor grave de pe drumurile publice, fiind adoptat de un număr din ce în ce mai mare de țări, și stând, totodată, la baza Deceniului de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030, cuprins în Rezoluția A/RES/74/299 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite ce are ca obiectiv prevenirea cu cel puțin 50% până în 2030 a deceselor și vătămărilor cauzate de accidente rutiere”, se arată în proiectul OUG propus de MAI.

Printre propuneri se află introducerea unui nou semn de circulație. Semnul rutier propus este un indicator de informare de culoare verde, pe care sunt reprezentate două săgeți albe și o mașină. Acesta are rolul de a informa șoferii să păstreze o distanță minimă de două săgeți față de vehiculul din față.

Împreună cu semnul de circulație, proiectul propune totodată, și introducerea unui nou tip de marcaje rutiere, sub forma unor vârfuri de săgeată desenate pe fiecare bandă de circulație, ce indică distanța recomandată între autovehicule. Aceste inovații sunt concepute pentru a spori siguranța pe autostrăzi și drumuri expres, oferind șoferilor informații clare despre distanța de siguranță la viteza admisă, potrivit mai.gov.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *