Verde intermitent la semafor – Esti obligat sa eliberezi banda 1?

In articolul de astazi vom dezbate un subiect in urma caruia in fiecare zi in intersectiile mari se ivesc destule certuri din cauza acestui verde intermitent. Chiar astazi am fost protagonistul unei astfel de scene: „Eram intr-o intersectie ce avea in dotare un semafor avand culoarea verde intermitent la dreapta. Eram pe prima banda, deoarece voiam sa merg inainte si asteptam sa se faca verde pentru a putea pleca de la semafor.

Cand deodata, un sofer mai tupeist din spatele meu a inceput sa calaxoneze insistent crezand ca el are prioritate pentru a face la dreapta. Eu cunoscand destul de bine legea nu am dat foarte mare importanta acestor claxoane insistente pentru ca stiam ca am dreptul sa stau pe acea banda chiar daca merg inainte.” Dar ce spune legea despre verdele intermitent si despre aceste claxoane insistente ale unor soferi foarte grabiti.

Modul cum trebuie sa reactionam la intalnirea unui semafor intermitent este prevazut in Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 dupa cum urmeaza: „Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie”. 

Daca marcajul atribuit primei benzi permite si deplasarea in directia inainte, conducatorii auto au dreptul de a o folosi indiferent daca exista un verde intermitent la dreapta. In plus, acestia nu pot porni de pe loc decat in momentul in care semaforul devine verde pentru directia inainte.

Haideti sa descoperim impreuna ce spune legea si despre cei care insista cu claxoanele si cum pot fi ei sanctionati.

Conform codului rutier legea spune ca: „Dispozitivele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 de metri fata de cei carora li se adreseaza, pe o perioada de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa-i oblige pe acestia sa execute manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei”. 

Sa spunem ca exista si exceptii de la aceasta regula si anume atunci cand soferul foloseste claxonul pentru a evita un pericol imediat. 

Soferii care claxoneaza pentru a-l determina pe cel din fata sa treaca de semaforul cu semnal verde intermitent pot fi sanctionati cu patru sau cinci puncte-amenda, adica pot primi amenzi cuprinse intre 580 si 725 de lei.

Semaforul intermitent de dreapta a fost introdus pentru a fluidiza traficul insa, multi soferi nu stiu cu exactitate legea referitoare la acest lucru. 

Asadar, domilor soferi am dreptul sa folosesc prima banda a carosabilului, respectiv banda de langa bordura, chiar daca este verdere intermitent la dreapta si eu merg inainte. O singura exceptie va da dreptate celor care vreti prioritate cand vreti sa faceti dreapta, si anume: daca banda 1 este destinata exclusiv virajului la dreapta, soferii nu au voie sa opreasca pe aceasta cu intentia de a se deplasa in directia inainte.

sursa : dailydriven.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *