Vești proaste pentru șoferi! Legea care va afecta toți șoferii din România

Anul 2022 vine cu o mulțime de schimbări, care mai de care mai importante. Cele mai mari noutăți au loc în cazul codului rutier, ceea ce îi va șoca pe șoferi și cei care vor să obțină permisul de conducere. S-au făcut mai multe propuneri pentru noul an, menitesă schimbe Codul Rutier.

Condiţie obligatorie pentru permisul auto

Anul 2022 aduce schimbări în Codul Rutier, menite să ofere o evoluție acestui domeniu. Mai exact, după ce oamenii legii s-au întâlnit de multe ori în trafic cu persoane care nu știau să scrie sau să citească, au decis că ar trebui luate măsuri în acest sens, pentru a evita complicațiile în trafic.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, românii care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aibă cel puţin 10 clase absolvite. Cei care nu au atins pragul de 10 clase nu se vor putea înscrie la școala de șoferi. De mult timp se vorbea despre impunerea aceste condiții, dar se pare că abia acum a fost luată o decizie finală.

Tot noul Cod Rutier 2022 mai prevede şi o nouă plafonare a punctului de amendă pentru anul care tocmai a început. În prezent, punctul de amendă rămâne tot la valorea de 145 de lei până la 31 ianuarie 2022. Având în vedere că salariul minim pe economie a crescut, la fel ar fi trebuit să se întâmple și cu punctul de amendă. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei, dar autoritățile au intervenit.

Schimbări în Codul Rutier

Noile reguli de anul acesta prevăd și amenzi mai mari pentru șoferii indisciplinați. Mai exact, cei care circulă invers pe autostradă sau cei care merg pe banda de urgenţă s-ar putea alege cu o amendă de până la 2.900 de lei.

Tot acești șoferi s-ar putea alege și cu suspendarea permisului pentru 4 luni de zile, pedeapsă ce până acum era doar de 3 luni. De altfel, șoferii care nu respectă regulile de circulaţie la trecerile la nivel cu calea ferată pot primi de anul acesta amenzi de până la 2.900 de lei.

Se înăspresc și amenzile pentru șoferii care dau dovadă de un comportament agresiv în trafic. Faptele considerate nepotrivite sunt:

  • “folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti”, conform Codului Rutier.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *