Vești proaste pentru șoferi! Prețul polițelor RCA explodează în 2024. Cât va trebui să scoatem din buzunar de la 1 ianuarie

Șoferii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar în 2024 pentru polițele de asigurare RCA. Cât va costa o astfel de asigurare.

Tarifele asigurărilor auto RCA vor cunoaște o creștere semnificativă începând cu anul următor, iar conform datelor actuale, segmentul de populație afectat în principal va fi cel tânăr.

Începând cu luna ianuarie 2024, românii se vor confrunta cu o majorare a costurilor pentru polița RCA, deoarece măsura de plafonare anterioară a expirat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință pentru luna decembrie, indicând o creștere de aproximativ 6% în ultimul an, însă este esențial de subliniat că aceste tarife reprezintă niște sume orientative și nu reflectă întotdeauna creșterile reale, care pot depăși procentul menționat.

În contextul falimentului Euroins, principalul jucător de pe piața RCA cu peste 2,8 milioane de asigurați, Guvernul Ciucă a decis să plafoneze tarifele RCA, măsură implementată din 11 aprilie 2023 și care a adus prețurile la nivelul celor din 28 februarie 2023.

Chiar dacă Guvernul Ciolacu a decis să mențină plafonarea tarifelor RCA până la sfârșitul anului, atât Uniunea Națională a Societăților de Asigurare, cât și brokerii din industrie au solicitat renunțarea la această măsură, subliniind problema lipsei concurenței în piață.

Calculul efectuat de Antena 3 CNN indică faptul că persoanele tinere vor resimți în mod special impactul majorării, fiind nevoite să plătească sume semnificativ mai mari decât în perioada anterioară.

Exemple de calcul pentru RCA

Pentru un șofer în vârstă de 35 de ani, posesor al unui autoturism relativ recent (2016), cu o capacitate cilindrică de 1685 cmc, creșterea prețului poliței RCA în ianuarie 2024 comparativ cu octombrie 2023 se va ridica la 3265 lei, reflectând astfel noile tarife.

Pentru un șofer în vârstă de 51 de ani, cu un autoturism mai vechi (2007) și o capacitate cilindrică mai mică, se așteaptă ca polița RCA să crească de la 958 lei în octombrie 2023 la 1005 lei în ianuarie 2024.Pentru un șofer în vârstă de 55 de ani, proprietar al unui autoturism cu o capacitate cilindrică de 1600 cmc și fabricat în 2015, tarifele vor crește de la 865 lei în octombrie 2023 la 919 lei în ianuarie 2024.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *