Vești proaste pentru șoferii cu mașini electrice. Românii vor fi nevoiți să plătească o taxă specială

Accizele percepute la carburanți sunt un element vital și stabil al veniturilor bugetare ale oricărui stat. Dacă mulți nu știu, prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul reprezintă taxele și accizele impuse de autoritățile fiscale.

Dacă mulți nu știu, prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul reprezintă taxele și accizele impuse de autoritățile fiscale.

Conducătorii auto cu mașini electrice vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă.

Accizele percepute la carburanți reprezintă un element vital și stabil al veniturilor bugetare ale oricărui stat, așa cum este bine știut.

Prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul sunt taxe și accize impuse de autoritățile fiscale.

Mașinile electrice, însă, nu ard carburant accizat, iar numărul acestora crește pe zi ce trece. Astfel că, autoritățile vor să introducă taxe speciale pentru posesorii de mașini electrice.

Marea Britanie a decis deja că, din 2025, autovehiculele electrice, mașinile, utilitarele și motocicletele, vor plăti taxa VED (Vehicle Excise Duty, tarif anual standard de 165 de lire sterline), pentru compensarea accizei la carburanți.

Ministrul britanic de Finațe, Jeremy Hunt, a declarat că această mișcare va face sistemul de taxe auto din Marea Britanie „mai corect”.

Pe lângă ce s-a menționat anterior, impozitul pentru mașinile electrice de companie din UK va crește la 3% în aprilie 2025, apoi cu câte 1% în fiecare an consecutiv, până la 5% în 2027/28.

În Australia, în statul Victoria s-a propus ca șoferii de mașini electrice sau hybrid să plătescă o taxă per kilometru parcurs.

Teoretic, nu e mare – 2,8 cenți/km pentru electrice și 2,3 cenți/km pentru hybrid, însă la media anuală de 12.400 km parcursă șoferii australieni, înseamnă circa 350 de dolari australieni.

Printre altele, Elveția a decis ca de la 1 ianuarie 2024, mașinile electrice să fie impozitate ca cele pe benzină, asta după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani și cota de piață estimată pentru 2023 e de 25%.

Așa că, inspirându-se din aceste exemple de taxe pentru acest tip de mașini, un stat din Canada a transmis că lucrează la introducerea unei taxe fixe, la înmatriculare, pentru mașinile electrice, conform TheGuardian.com.

Motivul principal pentru introducerea taxei

Nate Horner, ministrul finanțelor al statului Alberta, a prezentat bugetul regiunii în februarie 2024 și a profitat de ocazie pentru a anunța că din 2025 va fi impusă o taxă pentru mașinile electrice

Mai precis, proprietarii de vehicule electrice vor fi nevoiți să plătească o taxă de 200 de dolari canadieni, echivalentul a 140 de euro, iar această nouă taxă va trebui plătită de fiecare dată când o persoană înmatriculează o mașină electrică nouă în Alberta, conform Evz.ro.

Astfel că, după cum a precizat ministrul Nate Horner, aceasta va fi adăugată la taxele de înmatriculare existente.

Există mai multe motive pentru această nouă taxă.

Introducerea sa va contribui la finanțarea bugetului pentru infrastructura rutieră din Alberta.

Însă, cel mai important, ea este menită să compenseze accizele la combustibili pe care utilizatorii de vehicule electrice nu le plătesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *