Vești proaste pentru șoferii din România. Se aplică de la 1 ianuarie 2022

Anul care vine nu aduce vești bune pentru șoferii din România. Majorarea salariului minim vine la pachet cu creșterea punctului de amendă care îi va face pe conducătorii auto să scoată mai mulți bani din buzunar pentru greșelile pe care le fac în trafic.

Crește punctul de amendă de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022, amenzile aplicate de polițiștii rutieri vor fi mai mari cu 55% și asta pentru că va avea loc majorarea salariului minim pe economie. În acest fel, punctul de amendă ar trebui să crească la 225 de lei, adică cu 80 de lei mai mult față de valoarea lui actuală.

Codul Rutier stabilește că punctul de amendă trebuie să reprezinte 10% din salariul minim pe economie, iar la acest moment valoarea acestuia a fost înghețată la 145 de lei.

Reamintim faptul că autoritățile au anunțat că de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie în România va crește la 2550 de lei.

Pentru ca punctul de amendă să nu crească din ianuarie 2022, este nevoie de o ordonanță de urgență care să-l înghețe. Dată fiind criza politică și faptul că România nu are un Guvern, sunt șanse ca această majorare să aibă loc.

Care sunt amenzile pentru șoferii din România

În țara noastră există cinci clase de amendă: patru pentru persoanele fizice și doar una pentru persoanele juridice. Trebuie să știți că amenda maximă pentru persoanele fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce amenda maximă pentru persoanele juridice (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt: clasa I: 2/3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă; clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă; clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă și clasa a V-a (doar pentru persoanele juridice): 21- 100 de puncte-amendă.

Modificări în Codul Rutier. Ce se întâmplă dacă împrumuți mașina cuiva, iar acea persoană este depistată la volan sub influența băuturilor alcoolice, ori este implicată într-un accident rutier.

În cazul în care șoferul căruia tu i-ai împrumutat mașina este prins băut la volan, tu, ca proprietar al autoturismului riști amendă penală sau chiar închisoare între șase luni și trei ani. Aceeași pedeapsă te paște și dacă cel care îți conduce mașina nu are permis de conducere, sau are permisul suspendat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *