Dacia a devenit o legendă în România. Dar nu s-a vândut doar aici. E un moment bun, înainte de un o reîmprospătare de gamă la Dacia, să afli cum era promovată în alte țări.
Când te gândești la Dacia, cel mai probabil ai în minte modelul 1300. E celebru, a apărut în jocuri, a apărut în filme, s-au făcut timbre și cărți poștale cu el. Ce să mai, e legendar. Acest model, cu designul pe care îl știi, a fost promovat în Canada în urmă cu câteva decenii
Pe pagina de Facebook Dacia 1300 New York a fost publicat un clip din anii ’80 și un text explicativ despre mașină. Ce vezi în video e prima reclamă realizată într-un studio profesionist din Montreal și dedicată mașinii Dacia.
Video AICI
Dacia a devenit o legendă în România. Dar nu s-a vândut doar aici. E un moment bun, înainte de un o reîmprospătare de gamă la Dacia, să afli cum era promovată în alte țări.
Când te gândești la Dacia, cel mai probabil ai în minte modelul 1300. E celebru, a apărut în jocuri, a apărut în filme, s-au făcut timbre și cărți poștale cu el. Ce să mai, e legendar. Acest model, cu designul pe care îl știi, a fost promovat în Canada în urmă cu câteva decenii.
Reclama a fost făcută la sugestia lui Daniel Heraud, jurnalist auto și editor al Carnet Auto – 1986.
Acest spot publicitar a fost realizat în primăvara / vara lui 1985, pentru modelul Dacia 1986, versiunea GTL, motor 1.4 cc, cutie viteze – 5 trepte. Cutia de viteze era o premieră pentru producătorul român. Spotul a fost difuzat pe CBC și MTCV în franceză și engleză, cu un impact foarte mare pentru cumpărătorii cu venituri de 5 – 10.000 de dolari canadieni, în toamna lui 1985 și primăvara lui 1986. Practic, low-cost atunci, low-cost acum.
Cum s-a născut Dacia legendară
Înainte să fie un Renault ca inspirație, a fost o întâlnire. În 1966, la Poiana Brașov, câțiva producători europeni mari au venit cu oferte. Lista era așa: Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo și DKW, producător vest-german. Renault a venit cu R10, Peugeot a propus 204 Berline, Fiat a avut 1100D și Alfa Romeo a venit cu Giulia. DKW a propus F102.
Dintre toate, Renault a sfârșit prin a câștiga licitația pentru ceea ce avea să devină mașina Dacia. Asta consolida prietenia între popoare, dar, mai ales, între Nicolae Ceaușescu și Charles de Gaulle. Același președinte francez a dat țării noastre primul calculator personal. Renault a propus pentru Dacia modelul R10, dar primul care a ieșit din fabrică a fost R8, adică ceea ce știi sub numele Dacia 1100. Mai târziu, Dacia 1300 a fost construită după R12.
Numele „Dacia” a fost ales ca să comemoreze cei 2.000 de ani de istorie românească (aproximativ).