Vine o nouă rovinietă! Mașinile care poluează vor avea tarif mai mare. Ce vehicule vor plăti cel mai puțin

Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul său un comunicat în care anunță că dezbaterea publică pentru propunerea privind implementarea Scenariului Alternativ Preferat va avea loc pe data de 2 martie. Printre subiectele de interes se află și „aplicarea unei noi roviniete”.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunță faptul că în România se va aplica o nouă rovinietă și va fi introdusă clasificarea EURO pentru toate vehiculele. Scenariul Alternativ Preferat cuprinde patru componente principale, una dintre ele fiind noua rovinietă, alături de implementarea unui sistem de taxare rutieră în funcție de distanță pentru vehicule grele de marfă, mai mari de 3,5 tone, alături de implementarea tehnologiei specifice și acoperirea geografică a rețelei rutiere.

Se introduce o nouă rovinietă în România

Această schimbare are loc în contextul în care România trebuie să transpună în legislația națională prevederile Directivei privind Eurovinieta 1999/62/CE, modificată prin Directiva UE 2022/362.

„Noua rovinietă se va aplica autoturismelor, autobuzelor, vehiculelor comerciale și vehiculelor grele de marfă ≤ 3,5 t.

Cu toate acestea, se pot percepe taxe rutiere (taxă de infrastructură în funcție de distanță) pentru utilizarea podurilor, a tunelurilor și a trecătorilor montane și asupra vehiculelor care fac obiectul Noii Roviniete, în baza dispozițiilor articolului 7 alineatul (4) din Directiva 1999/62/CE, cu modificările ulterioare”, se precizează în document.

Toate mașinile vor fi încadrate într-o clasă EURO

Documentul precizează că toate vehiculele din România sunt clasificate în funcție de tipul vehicului: de martă, în funcție de masa totală maximă autorizată, în funcție de numărul de axe sau pasageri, numărul de locuri, etc.

Citește mai mult pe infofinanciar.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *