Viteza maximă legală cu care ai voie să conduci într-o intersecție. Amenzile pot fi usturătoare

Puțini șoferi români știu care este viteza maximă legală cu care au voie să traverseze o intersecție. Codul Rutier 2024 precizează clar acest lucru.

Codul Rutier 2024 actualizat prevede mai multe limite de viteză, pentru diferite tipuri de drum. Limitele maxime de viteză admise pe drumurile din România sunt: 130 km/h pe autostradă, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene, 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene), 50 km/h în localitate.

Articolul 123 din Codul Rutier stabilește că toți conducătorii auto sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

  • la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
  • în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m;
  • la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;
  • la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;
  • când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
  • pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;
  • în zona de acţiune a indicatorului de avertizare „Copii” în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului „Accident”;
  • la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a parții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare;
  • la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;
  • când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

Prin urmare în cadrul unei intersecții nedirijate din interiorul unei localități, viteza maximă legală e de 30 km/h. Iar în cazul celor din afara orașelor sau comunelor, este de 50 km/h.

Pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime legale stabilite, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei, valoare punctului de amendă fiind de 165 de lei, potrivit promotor.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *