Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Care sunt principalele probleme

Toate motoarele au un nivel minim și maxim de lubrifiant necesar pentru a funcționa corect. Dar, ce faci dacă ai pus pra mult ulei în motor iar nivelul este peste limita maximă precizată de constructor?

Pot exista situații când, din neatenție sau necunoaștere, să pui prea mult ulei în motor.

Dar, sunt șoferi care intenționat pun lubrifiant peste nivelul precizat de producătorul auto, considerând că astfel se va face o mai bună ungere a motorului.

Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor?

În funcție de cantitatea turnată în plus, sunt mai multe lucruri care se pot întâmpla.

În general, diferența între minim și maxim e de aproximativ 1 litru. Deci, dacă la un motor cantitatea minima e de 4 litri, atunci cea maximă e de 5 litri de ulei. Când bagă de două ori peste maxim, adică 2 litri peste valoarea minimă (6 litri în acest caz), nu se întâmplă absolut nimic”, au explicat cei de la 99Vehicles într-un clip postat pe YouTube.

Dar, dacă pui cu 3 litri de ulei mai mult decât valoarea minimă indicată de producător?

Deja, de acolo în sus apar probleme. Principala problemă când pui ulei prea mult este că face spumă. Practic, sunt foarte multe bule de aer în ulei. Și nu mai unge, puterea sa de ungere scade, frecarea crește și uzura se accentuează”, au precizat realizatorii clipului.

Așadar, dacă ai pus prea mult ulei în motor, mecanicii recomandă scoaterea totală a acestuia. Și, ulterior, pus din noul alt ulei, exact cât recomandă producătorul.

Cât ulei poți pune în motor?

Pentru o depășire nesemnificativă a nivelului maxim de ulei, nu se va întâmpla nimic.

Dar, dacă e pus cu mult mai mult lubrifiant, arborele coti va ajunge la ulei în timpul rotației acestuia. Mișcările rapide vor produce o aerație. Uleiul va deveni spumos și își va pierde eficiența ungerii. Iar asta duce la griparea motorului.

Dacă îți intră în mașină 3 litri de ulei și tu bagi 5, e o problemă, e prea mult. Dacă îți intră în mașină 4.7 litri și i-ai băgat 5, nu se întâmplă absolut nimic. E mai rău să mergi cu ulei sub minim, decât cu a merge cu un pic peste maxim”, este concluzia specialiștilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *